Pakistan
Zgodnie z notyfikacją ustanawiającą nowe, zaostrzone regulacje importu dóbr spożywczych do Pakistanu, która zmienia dotychczasowe zapisy polityki importowej (Import Policy Order 2016), sprowadzane do Pakistanu produkty będą musiały spełniać następujące kryteria:
- Przynajmniej 66% pozostałego okresu przydatności do spożycia licząc od daty produkcji.
- Skład i informacje o produkcie (np. właściwości odżywcze, instrukcja obsługi) muszą być nadrukowane na opakowaniu w jęz. angielskim i urdu.
- Logo instytucji nadającej certyfikat halal musi być nadrukowane na opakowaniu.
- Informacje z pkt. 2 i 3 muszą być umieszczone na opakowaniu w określony sposób (m.in. nie w formie nalepki czy stempla).
- Organizacja nadająca produktom certyfikat halal musi być zrzeszona w International Halal Accreditation Forum (IHAF) lub Standards Metrology Institute for Islamic Countries.
Materiały
Notyfikacja ustanawiająca nowe, zaostrzone regulacje importu dóbr spożywczych do Pakistanu, która zmienia dotychczasowe zapisy polityki importowej (Import Policy Order 2016) - wersja angielska1_sro_237_2019_merged.pdf 0.19MB Polityka importowa (Import Policy Order 2016) - wersja angielska
2_ipo-2016.pdf 2.28MB