Warto jeść polskie truskawki
Jednym z zadań realizowanym przez Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa jest sprawowanie nadzoru nad stosowaniem środków ochrony roślin przez użytkowników profesjonalnych. Corocznie inspektorzy Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa wykonują ponad 21 000 kontroli w powyższym zakresie, a w ramach prowadzonego monitoringu prawidłowości stosowania środków ochrony roślin w produkcji pierwotnej żywności pochodzenia roślinnego pobierają około 4000 próbek do badania pod kątem pozostałości substancji czynnych.
W Polsce truskawki są jednymi z popularniejszych owoców, a sezon na nie zaczyna się zazwyczaj pod koniec maja i trwa do końca lipca. Truskawki są bardzo smaczne, a ich spożycie dostarcza wielu korzyści: małokaloryczne, zawierają cenne minerały oraz witaminy, szczególnie C oraz E (naturalne antyoksydanty) oraz witaminy z grupy B: B1, B2, B6, kwas foliowy B9. Warto zatem wiedzieć, czy ich spożycie na pewno jest bezpieczne i zdrowe.
W 2023 roku PIORiN przebadała 73 próbki truskawek pod kątem obecności pozostałości ponad 500 substancji czynnych wchodzących w skład środków ochrony roślin. W żadnej nie stwierdzono przekroczeń najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości odnoszących się do żywności.
W bieżącym roku PIORiN kontynuuje prowadzenie nadzoru nad prawidłowością stosowania środków ochrony roślin. Troska o zdrowie konsumentów wymaga, by płody rolne były bezwzględnie wolne od przekroczeń najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości środków ochrony roślin, a stosowane środki ochrony roślin były dedykowane do upraw wymienionych w etykiecie środka. Spełnienie powyższych wymagań jest przy tym warunkiem utrzymania wysokiej pozycji polskiej żywności na wspólnym rynku Unii Europejskiej oraz skutecznej ekspansji na rynki państw trzecich.