Zdrowie i ochrona zwierząt
Trzoda
Kraj, w którym wystąpi ASF narażony jest na bardzo duże straty ekonomiczne w przemyśle mięsnym oraz hodowli, powodowane upadkami świń, kosztami likwidacji ognisk choroby, a także wstrzymaniem obrotu i eksportu świń, mięsa wieprzowego oraz produktów pozyskiwanych od świń. Zasady bioasekuracji zawarte są w przepisach rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń w gospodarstwach, w których utrzymywane są świnie, położonych na terytorium Polski poza obszarami objętymi restrykcjami w związku z występowaniem ASF (poza obszarem zagrożenia, objętym ograniczeniami i ochronnym).
W celu ograniczenia ryzyka zakażenia świń wirusem ASF w gospodarstwach, w których utrzymywane są świnie powinny być wdrożone wszystkie podstawowe zasady zabezpieczenia miejsc utrzymywania zwierząt przed przypadkowym przeniesieniem czynników zakaźnych w sposób mechaniczny:
- nie kupowanie świń nieoznakowanych i bez świadectwa weterynaryjnego - dla zdecydowanej większości ognisk stwierdzonych w 2016 r. jako przyczynę przeniesienia zakażenia wirusem ASF, na podstawie wyników dochodzeń prowadzonych przez Inspekcję Weterynaryjną oraz Policję, wskazuje się nielegalną działalność człowieka (osoby prowadzące nielegalne lub niezgodne z przepisami prawa działania w zakresie przemieszczania świń/dzików lub pozyskanych z nich produktów);
- nie skarmianie zwierząt paszą niewiadomego pochodzenia ani produktami (w tym resztkami, zlewkami) pochodzenia zwierzęcego;
- unikanie kontaktu z padłymi świniami (lub dzikami) - w przypadku kontaktu z padłą świnią lub dzikiem należy jak najszybciej umyć ręce lub zdezynfekować środkiem na bazie alkoholu oraz oczyścić i zdezynfekować obuwie;
- zabezpieczenie budynku, w którym są utrzymywane świnie, przed dostępem zwierząt domowych;
- utrzymywanie świń w budynkach, w których nie są jednocześnie utrzymywane inne zwierzęta gospodarskie kopytne;
- zabezpieczenie budynków inwentarskich, magazynów pasz oraz miejsc przechowywania ściółki przed dostępem zwierząt dzikich (w tym gryzoni);
- rezygnacja z udziału w polowaniach;
- nie wnoszenie do gospodarstw części dzików;
- zachowanie podstawowych zasad higieny:
- odkażanie rąk i obuwia,
- stosowanie odzieży ochronnej i narzędzi pozostawianych w budynku inwentarskim po zakończeniu prac,
- okresowe odkażanie odzieży ochronnej i narzędzi;
- zastosowanie mat dezynfekcyjnych na wjazdach i wyjazdach do gospodarstw i przed wejściami do budynków inwentarskich;
- uniemożliwienie osobom postronnym (nie zajmującym się zawodowo zwierzętami lub leczeniem zwierząt w danym gospodarstwie) wchodzenia - zwłaszcza po kontakcie z padłą świnią lub dzikiem - do budynków inwentarskich w gospodarstwach, w których utrzymywane są świnie.
Ponadto należy ściśle stosować się do zaleceń służb weterynaryjnych na danym terenie.
W poniższym linku znajdują się informacje dotyczące bioasekuracji, środków kontroli ASF, a także zasad przemieszczania świń:
Bydło
Bydło to określenie zwierząt hodowlanych z podrodziny bawołów, hodowanych celem uzyskania mleka, mięsa, tłuszczu i skóry. Bydło zalicza się do przeżuwaczy, a co za tym idzie posiada charakterystyczną dla tej grupy zwierząt budowę i fizjologię układu pokarmowego. Nieodpowiednie żywienie i utrzymywanie tych zwierząt może doprowadzić do szeregu chorób. Skutkiem zaniedbania jest osłabiona kondycja zwierzęcia, a nawet upadek. Choroby bydła dzielą się na określone kategorie:
- układ oddechowy: zazwyczaj przenoszone drogą powietrzną; są spowodowane przez mikroorganizmy,
- jelita: rozwijają się w przewodzie pokarmowym; często są powodowane przez pasożyty połykane wraz z pokarmem,
- skóra i kopyta: u bydła mięsnego mogą wystąpić choroby racic i skóry,
- neurologiczne: wywoływane przez bakterie i wirusy przenoszone przez ukąszenia owadów.
System identyfikacji i rejestracji zwierząt
Głównym celem Systemu identyfikacji i rejestracji zwierząt jest wsparcie w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności zgodnie z wymogami Unii Europejskiej a przez to uzyskanie pełnego dostępu do rynku produktów pochodzenia zwierzęcego innych państw członkowskich UE.
Na System IRZ składają się następujące elementy:
- rejestr zwierząt gospodarskich oznakowanych i siedzib stad tych zwierząt,
- środki identyfikacyjne,
- kolczyki (bydło, owce, kozy i świnie),
- kolczyki elektroniczne (bydło, owce, kozy i świnie),
- kapsułki ceramiczne (bolusy) (bydło, owce, kozy),
- wszczepiany transponder (wielbłądowate, jeleniowate, koniowate, bydło, owce, kozy,)
- zwykła lub elektroniczna opaska na pęcinę (owce, kozy)
- tatuaż (jeleniowate, świnie, owce, kozy),
- paszporty bydła, wydawane wyłącznie przy przemieszczaniu bydła do innego niż Rzeczpospolita Polska państwa członkowskiego UE,
- księgi rejestracji prowadzone przez posiadacza w siedzibie stada w formie papierowej odrębnie dla poszczególnych gatunków zwierząt,
- dokumentacja przewozowa.
W poniższym linku Ustawa o Systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt:
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/system-identyfikacji-i-rejestracji-zwierzat-21769204
Brojler
Brojlery to drób ras mięsnych, intensywnie tuczony i przeznaczony na ubój. Określenie to stosuje się przede wszystkim dla kur, ale także kaczek i indyków. Brojlery osiągają szybki przyrost masy w krótkim czasie, dzięki czemu są stosunkowo tanie w produkcji i hodowane na skalę przemysłową. Bardzo ważne w chowie brojlerów jest dobranie odpowiedniej paszy, dlatego warto postawić na paszę dla brojlerów tylko od zaufanych producentów.
Posiadacz drobiu powinien niezwłocznie zawiadomić Powiatowego Lekarza Weterynarii albo najbliższy podmiot świadczący usługi z zakresu medycyny weterynaryjnej o wystąpieniu u drobiu następujących objawów klinicznych:
- zwiększona śmiertelność;
- znaczący spadek pobierania paszy i wody;
- objawy nerwowe takie jak: drgawki, skręt szyi, paraliż nóg i skrzydeł, niezborność ruchów;
- duszność;
- sinica i wybroczyny;
- biegunka;
- nagły spadek nieśności.
Ponieżej link dotyczący zasad bioasekuracji- ochrona drobiu przed HPAI:
Zwierzęta domowe
Psy, koty, fretki
Zwierzętom podczas przemieszczania w celach komercyjnych (sprzedaż, przekazanie innemu właścicielowi) oraz w przypadku niekomercyjnego przemieszczania psów, kotów lub fretek w liczbie większej niż 5 sztuk, niezależnie od państwa członkowskiego przeznaczenia, musi towarzyszyć:
- paszport
- wydrukowana wersja świadectwa zdrowia
Świadectwo zdrowia wystawia urzędowy lekarz weterynarii państwa członkowskiego pochodzenia, który w przypadku przemieszczania o charakterze komercyjnym powiadamia o wysyłce właściwe władze państwa przeznaczenia (poprzez system TRACES).
W ciągu 48 godzin przed wysyłką zwierząt, upoważniony lekarz weterynarii musi potwierdzić, że zwierzęta są zdrowe i zdolne do podróży do miejsca przeznaczenia.
W przypadku przemieszczania psów, kotów i fretek w liczbie większej niż 5 sztuk, w celach niekomercyjnych, okres ważności świadectwa zdrowia wynosi 4 miesiące od daty jego wystawienia lub do momentu upływu daty ważności szczepienia przeciwko wściekliźnie wskazanej w paszporcie - w zależności, która data jest wcześniejsza.
Informacje dotyczące podróży ze zwierzętami towarzyszącymi oraz potrzebnej dokumentacji zamieszczone są w poniższym linku:
https://www.wetgiw.gov.pl/nadzor-weterynaryjny/podroze-ze-zwierzetami-towarzyszacymi
Akwakultura
Przedsiębiorstwa produkcyjne sektora akwakultury oraz zakłady przetwórcze przetwarzające lub poddające ubojowi zwierzęta akwakultury w ramach zwalczania chorób zakaźnych tych zwierząt, zgodnie z rozporządzeniem w sprawie szczegółowych wymagań weterynaryjnych dla prowadzenia działalności w zakresie sektora akwakultury, zobowiązane są do realizacji, we własnym zakresie i na własny koszt, programu nadzoru stanu zdrowia zwierząt akwakultury w sposób dostosowany do danego typu produkcji, w celu wykrycia podwyższonej śmiertelności i chorób podlegających obowiązkowi zwalczania. Program nadzoru stanu zdrowia zwierząt akwakultury obejmuje kontrole stanu zdrowia tych zwierząt, przy przeprowadzaniu których bierze się pod uwagę status epizootyczny danej strefy lub enklawy.
Wszelkie niezbędne informacje dotyczące akwakultury zawarte są na stronie Głównego Inspektoratu Weterynarii:
https://www.wetgiw.gov.pl/nadzor-weterynaryjny/zwierzeta-wodne
Materiały
wniosek o przemieszczenie świń do ubojuwniosek_o_przemieszczenie_świń_do_uboju.pdf 0.20MB wniosek o przemieszczenie zwierząt
Wniosek_o_przemieszczenie_zwierząt_-_traces,_świadectwa.pdf 0.17MB stado wolne
stado_wolne.pdf 0.15MB wniosek o rejestrację zakładu prowadzącego hodowle psów, kotów, fretek
Wniosek_o_rejestracje_zakladu_prowadzacego_hodowle_psow__kotow__fretek.pdf 0.15MB zgłoszenie rejestracji gospodarstwa pszczelego
złoszenie_rejestracji_gospodarstwa_pszczelego.pdf 0.14MB
- Pierwsza publikacja:
- 29.08.2023 10:27 Wiktoria Waluk
- Wytwarzający/ Odpowiadający:
- Wiktoria Waluk
Tytuł | Wersja | Dane zmiany / publikacji |
---|---|---|
Zdrowie i ochrona zwierząt | 12.0 | 05.09.2023 08:35 Wiktoria Waluk |
Zdrowie i ochrona zwierząt | 11.0 | 05.09.2023 08:11 Wiktoria Waluk |
Zdrowie i ochrona zwierząt | 10.0 | 04.09.2023 11:29 Wiktoria Waluk |
Zdrowie i ochrona zwierząt | 9.0 | 31.08.2023 08:39 Wiktoria Waluk |
Zdrowie i ochrona zwierząt | 8.0 | 31.08.2023 08:27 Wiktoria Waluk |
Zdrowie i ochrona zwierząt | 7.0 | 30.08.2023 13:09 Wiktoria Waluk |
Zdrowie i ochrona zwierząt | 6.0 | 30.08.2023 12:20 Wiktoria Waluk |
Zdrowie i ochrona zwierząt | 5.0 | 30.08.2023 12:14 Wiktoria Waluk |
Zdrowie i ochrona zwierząt | 4.0 | 30.08.2023 12:07 Wiktoria Waluk |
Zdrowie i ochrona zwierząt | 3.0 | 30.08.2023 11:56 Wiktoria Waluk |
Zdrowie i ochrona zwierząt | 2.0 | 30.08.2023 10:59 Wiktoria Waluk |
Zdrowie i ochrona zwierząt | 1.0 | 29.08.2023 10:27 Wiktoria Waluk |
Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP