W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Higiena pasz i utylizacji

Uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego i produkty pochodne

Produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego (UPPZ) to materiały pochodzenia zwierzęcego, które nie są przeznaczone do spożycia przez ludzi lub których ludzie nie spożywają. UPPZ obejmują między innymi:

  • elementy zwierząt lub ich części, powstające w wyniku uboju zwierząt w rzeźniach, zakładach rozbioru, przetwórstwa i innych zakładach sektora spożywczego itp.,
  • padłe zwierzęta gospodarskie (np. świnie, drób, bydło) i towarzyszące (np. psy, koty),
  • obornik pochodzący od zwierząt gospodarskich,
  • skóry, skórki, kopyta, rogi, szczecina, sierść, włosie pochodzenia zwierzęcego,
  • trofea łowieckie,
  • żywność pochodzenia zwierzęcego po terminie ważności do spożycia lub posiadająca naruszone opakowanie,
  • odpady cateringowe pochodzące z placówek zbiorowego żywienia,
  • inne produkty pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczone do spożycia przez ludzi.

CZYM SĄ PRODUKTY POCHODNE?

Produkty pochodne to produkty powstałe w wyniku obróbki produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego.

CO MOŻNA WYTWORZYĆ Z UBOCZNYCH PRODUKTÓW POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO?

  • mączki mięsno - kostne, mączki rybne, mączki z krwi, produkty z krwi, tłuszcze zwierzęce,
  • karmy dla zwierząt domowych i gryzaki dla psów,
  • nawozy organiczne i polepszacze gleby,
  • produkty ze skór,
  • wełnę,
  • trofea myśliwskie,
  • kosmetyki, produkty lecznicze weterynaryjne, wyroby medyczne,
  • produkty oleochemiczne i inne wyroby techniczne ,

W Państwach Członkowskich UE rocznie powstaje ponad 20 milionów ton UPPZ, z czego w Polsce ok. 2 miliony ton. Niezgodne z prawem zagospodarowanie UPPZ może mieć negatywny wpływ na bezpieczeństwo sanitarno - weterynaryjne w kraju, poprzez możliwość rozprzestrzeniania chorób zwierzęcych (np. BSE) lub zanieczyszczeń chemicznych (np. dioksyny). UPPZ mogą być niebezpieczne dla zdrowia ludzi i zwierząt, jeśli nie zostaną odpowiednio usunięte. Przepisy UE regulują ich przemieszczanie, przetwarzanie i usuwanie.

UPPZ są kategoryzowane na podstawie analizy ryzyka, jako materiały kategorii 1, 2 lub 3 (materiały szczególnego, wysokiego i niskiego ryzyka). Sposób postępowania zależy od kategorii produktów i dotyczy:

  • przetwarzania
  • zbierania
  • transportu
  • magazynowania
  • użycia
  • niszczenia 

W Polsce nadzór nad ubocznymi produktami pochodzenia zwierzęcego (oraz produktami pochodnymi) sprawuje Inspekcja Weterynaryjna.

Materiały

Zgłoszenie podmiotu działającego na rynku pasz
zgłoszenie​_podmiotu​_działającego​_na​_rynku​_pasz.pdf 0.43MB
Logo Biuletynu Informacji Publicznej
Informacje o publikacji dokumentu
Pierwsza publikacja:
04.09.2023 08:49 Wiktoria Waluk
Wytwarzający/ Odpowiadający:
Wiktoria Waluk
Tytuł Wersja Dane zmiany / publikacji
Higiena pasz i utylizacji 4.0 05.11.2024 09:20 Wiktoria Waluk
Higiena pasz i utylizacji 3.0 04.10.2023 09:32 Wiktoria Waluk
Higiena pasz i utylizacji 2.0 04.09.2023 10:00 Wiktoria Waluk
Higiena pasz i utylizacji 1.0 04.09.2023 08:49 Wiktoria Waluk

Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP

{"register":{"columns":[]}}