Higiena pasz i utylizacji
Uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego i produkty pochodne
Produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego (UPPZ) to materiały pochodzenia zwierzęcego, które nie są przeznaczone do spożycia przez ludzi lub których ludzie nie spożywają. UPPZ obejmują między innymi:
- elementy zwierząt lub ich części, powstające w wyniku uboju zwierząt w rzeźniach, zakładach rozbioru, przetwórstwa i innych zakładach sektora spożywczego itp.,
- padłe zwierzęta gospodarskie (np. świnie, drób, bydło) i towarzyszące (np. psy, koty),
- obornik pochodzący od zwierząt gospodarskich,
- skóry, skórki, kopyta, rogi, szczecina, sierść, włosie pochodzenia zwierzęcego,
- trofea łowieckie,
- żywność pochodzenia zwierzęcego po terminie ważności do spożycia lub posiadająca naruszone opakowanie,
- odpady cateringowe pochodzące z placówek zbiorowego żywienia,
- inne produkty pochodzenia zwierzęcego, nieprzeznaczone do spożycia przez ludzi.
CZYM SĄ PRODUKTY POCHODNE?
Produkty pochodne to produkty powstałe w wyniku obróbki produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego.
CO MOŻNA WYTWORZYĆ Z UBOCZNYCH PRODUKTÓW POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO?
- mączki mięsno - kostne, mączki rybne, mączki z krwi, produkty z krwi, tłuszcze zwierzęce,
- karmy dla zwierząt domowych i gryzaki dla psów,
- nawozy organiczne i polepszacze gleby,
- produkty ze skór,
- wełnę,
- trofea myśliwskie,
- kosmetyki, produkty lecznicze weterynaryjne, wyroby medyczne,
- produkty oleochemiczne i inne wyroby techniczne ,
W Państwach Członkowskich UE rocznie powstaje ponad 20 milionów ton UPPZ, z czego w Polsce ok. 2 miliony ton. Niezgodne z prawem zagospodarowanie UPPZ może mieć negatywny wpływ na bezpieczeństwo sanitarno - weterynaryjne w kraju, poprzez możliwość rozprzestrzeniania chorób zwierzęcych (np. BSE) lub zanieczyszczeń chemicznych (np. dioksyny). UPPZ mogą być niebezpieczne dla zdrowia ludzi i zwierząt, jeśli nie zostaną odpowiednio usunięte. Przepisy UE regulują ich przemieszczanie, przetwarzanie i usuwanie.
UPPZ są kategoryzowane na podstawie analizy ryzyka, jako materiały kategorii 1, 2 lub 3 (materiały szczególnego, wysokiego i niskiego ryzyka). Sposób postępowania zależy od kategorii produktów i dotyczy:
- przetwarzania
- zbierania
- transportu
- magazynowania
- użycia
- niszczenia
W Polsce nadzór nad ubocznymi produktami pochodzenia zwierzęcego (oraz produktami pochodnymi) sprawuje Inspekcja Weterynaryjna.
Materiały
Zgłoszenie podmiotu działającego na rynku paszzgłoszenie_podmiotu_działającego_na_rynku_pasz.pdf 0.43MB
- Pierwsza publikacja:
- 04.09.2023 08:49 Wiktoria Waluk
- Wytwarzający/ Odpowiadający:
- Wiktoria Waluk
Tytuł | Wersja | Dane zmiany / publikacji |
---|---|---|
Higiena pasz i utylizacji | 4.0 | 05.11.2024 09:20 Wiktoria Waluk |
Higiena pasz i utylizacji | 3.0 | 04.10.2023 09:32 Wiktoria Waluk |
Higiena pasz i utylizacji | 2.0 | 04.09.2023 10:00 Wiktoria Waluk |
Higiena pasz i utylizacji | 1.0 | 04.09.2023 08:49 Wiktoria Waluk |
Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP