W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Nasza Żywność. Nasza Przyszłość. Changemakerzy i influencerzy na rzecz sprawiedliwej żywności

Projekt był skierowany do osób między 18 a 35 rokiem życia, a także szeroko rozumianej grupy konsumentów i konsumentek zainteresowanych pogłębieniem wiedzy na temat produkcji i konsumpcji żywności. Założeniem projektu było aktywne zaangażowanie młodzieży, w tym zwłaszcza młodych influencerów i changemakerów, do działania na rzecz bardziej sprawiedliwego i zrównoważonego łańcucha produkcji żywności.
Zrealizowano "Szkołę influencerów i changemakerów", tj. wydarzenie skierowane do młodych aktywistów prowadzących działania edukacyjne w zakresie ekologii, zrównoważonego rozwoju oraz odpowiedzialnej konsumpcji w internecie. Kurs ten został przeprowadzony w formie online. Wzięło w nim udział 21 osób. Uczestnicy poznali przykłady dobrych praktyk do przeprowadzenia w sieci oraz inicjatywy z zakresu edukacji konsumenckiej. Zapoznali się również z działalnością prowadzoną przez aktywistów internetowych, którzy na swoich kontach w profilach społecznościowych podejmują problemy związane z globalną produkcją żywności.
Wydano publikację edukacyjną ,,Przede wszystkim żywność! Aktywizm w dobie kryzysu klimatycznego” poruszającą problemy generowane przez masową produkcję żywności oraz ich konsekwencje dla środowiska i klimatu. Publikacja ta jest kierowana do młodych osób szukających informacji, jak i doświadczonych aktywistów oraz edukatorów i nauczycieli.
Dzięki współpracy z influencerami i changemakerami w mediach społecznościowych, oferent dotarł z edukacyjnymi treściami do około 400 tys. osób (sami influencerzy dotarli do 328 014 osób), a poprzez szkolenia i publikację edukacyjną do 2 517 osób. Zwiększona została świadomość, wiedza i zaangażowanie młodych osób na temat społecznych i ekologicznych problemów związanych z produkcją żywności w krajach globalnego Południa, a także ich możliwych rozwiązań. Promocja materiałów i umieszczenie publikacji w internecie sprawiło, że mogą być one wykorzystywane przez aktywistów, nauczycieli i edukatorów w ich dalszej działalności edukacyjnej.
Działania w projekcie będą kontynuowane w ramach europejskiego przedsięwzięcia „Our Food. Our Future” w latach 2022 i 2023 przez Fundację Kupuj Oodpowiedzialnie przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej.

Zachęcamy do zapoznania się z publikacją: https://ekonsument.pl/a67264_przede_wszystkim_zywnosc.html

Kwota dofinansowania: 50 000,00 zł.

Podmiot realizujący: Fundacja Kupuj Odpowiedzialnie

{"register":{"columns":[]}}