Żywienie w Polsce
Obowiązujące normy żywienia
Informacje dotyczące obowiązujących norm żywienia można znaleźć pod nw. linkami:
Programy komputerowe wykorzystywane przy planowaniu i ocenie jadłospisów
Program | Informacje |
---|---|
Bazy danych | Źródło danych o wartości odżywczej produktów powinno pochodzić z aktualnych, krajowych tabel składu i wartości odżywczej żywności |
Receptury potraw | Informacje o zastosowaniu lub nie oceny wydajności potraw(założenie, że wielkość porcji równa jest ilości surowców użytych do jej przyrządzenia, obarczone jest dużym błędem) |
Współczynnik strat technologicznych |
Czy w programie uwzględniono straty technologiczne składników odżywczych? |
Sposób dokonywania redukcji składników odżywczych | Indywidualny dla każdej potrawy w zależności od rodzaju technologii przyrządzania lub redukcji całego jadłospisu, bez względu na stosowane technologie przyrządzania potraw |
Grupowanie produktów i potraw | Sposób przeliczania na grupy produktów |
Suplementy diety | Czy program posiada aktualną i jaką bazę suplementów diety oraz w jaki sposób obliczane jest spożycie witamin i składników mineralnych? |
Normy żywienia |
Czy program porównuje uzyskane wyniki do norm? |
Źródło: „Praktyczny podręcznik DIETETYKI”, redaktor naukowy prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, IŻŻ 2010
Więcej informacji o programach komputerowych można znaleźć pod nw. linkiem:
http://www.izz.waw.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=50&Itemid=44&lang=pl
Podstawa prawna
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach Dz.U. 2016 poz. 1154