W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Antybiotyki - stosuj rozważnie!

Antybiotyki, inaczej leki przeciwdrobnoustrojowe, mają zdolność zabijania bakterii lub hamowania ich wzrostu. Stosowane są do leczenia zakażeń u ludzi, zwierząt i niekiedy roślin. Antybiotyki są lekami do leczenia zakażeń bakteryjnych, na przykład pneumokokowego zapalenia płuc lub gronkowcowego zakażenia krwi, a nie wirusowych, jak grypa lub COVID-19. Niestety, niewłaściwe i nadmierne stosowanie tych leków sprawiło, że bakterie oporne na antybiotyki stały się codziennym zjawiskiem w Europie i na świecie. A antybiotykooporność jest zagrożeniem zdrowia i życia! Każdy jednak może przyczynić się do jej powstrzymania.

antybiotyki

Do 24 listopada trwa Światowy Tydzień Świadomości o Oporności na Środki Przeciwdrobnoustrojowe (ang. World AMR Awareness Week).

Skuteczność antybiotyków, to możliwość leczenia zakażeń i chorób bakteryjnych, ale zależy w dużej mierze od zachowań pacjentów, lekarzy, personelu medycznego, producentów żywności.

Powiedz stop antybiotykooporności!

 

Zasady dla pacjentów:

- stosuj antybiotyki tylko wtedy, gdy zostały przepisane przez lekarza;

- nie żądaj antybiotyków, jeśli lekarz twierdzi, że ich nie potrzebujesz;

- stosując antybiotyki, postępuj zgodnie z zaleceniami lekarza – bierz dawki o wyznaczonych porach, sam nigdy nie skracaj terapii;

- nie udostępniaj i nie używaj antybiotyków pozostałych po poprzedniej terapii, leki pozostałe w opakowaniu oddaj do apteki, nie wyrzucaj do śmietnika;

- zapobiegaj chorobom przez przyjmowanie szczepień ochronnych,

- stosuj zasady higieny, regularne myj ręce, dezynfekuj je, unikaj bliskiego kontaktu z chorymi, nie wychodź z domu chory;

- przygotowuj żywność w sposób higieniczny (utrzymuj czystość, oddzielaj surową i ugotowaną żywność, dokładnie gotuj, utrzymuj żywność w bezpiecznej temperaturze, używaj bezpiecznej wody i surowców) oraz wybieraj żywność, która została wyprodukowana bez użycia antybiotyków w hodowli zwierząt;

- szerz wiedzę o zasadach ochrony antybiotyków przed utratą skuteczności działania.

 

Źródła: Narodowy Program Ochrony Antybiotyków, Narodowy Instytut Leków

Więcej informacji: https://antybiotyki.edu.pl/

Materiały

Antybiotyki - plakat A4
Antybiotyki - plakat A3
Antybiotyki - plakat A3 poziomo
Antybiotyki - plakat A2
Edwa 2023 wystawa tematyczna
{"register":{"columns":[]}}