W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Działania profilaktyczne w zakresie zdrowia i wystawa grzybów. Za nami "Piknik Ekologiczny"

03.10.2023

W dniu 29 października 2023 roku w parku miejskim w Golubiu-Dobrzyniu odbył się "Piknik Ekologiczny", podczas którego gościli Przedstawiciele Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Golubiu-Dobrzyniu. Organizatorem Pikniku był Powiat Golubsko-Dobrzyński wraz z Partnerami.

Stoisko Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Golubiu-Dobrzyniu podczas "Pikniku Ekologicznego" w dniu 29 września 2023 roku

W ramach tego wydarzenia w godzinach od 10.00 do 13.00 Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Golubiu-Dobrzyniu zaprezentowała się lokalnej społeczności, jako instytucja stojąca na straży zdrowia publicznego i środowiskowego. 

W ramach zorganizowanego stoiska informacyjno-edukacyjnego pracownicy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Golubiu-Dobrzyniu prowadzili działania dotyczące profilaktyki zdrowia poprzez zastosowanie różnorodnych oraz praktycznych form przekazu. Rozmawialiśmy o:

  • profilaktyce chorób zakaźnych,
  • chorób odkleszczowych (bolerioza, kleszczowe zapalenie mózgu),
  • szkodliwości palenia tytoniu, w tym także o bardzo popularnych obecnie e-papierosach (prezentacja modeli płuc u palacza i osoby niepalącej, pomiary tlenku węgla w wydychanym powietrzu),
  • higienie rąk i jamy ustnej. 

Pracownicy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Golubiu-Dobrzyniu wspólnie z Nadleśnictwem Golub-Dobrzyń zorganizowali wystawę grzybów świeżych, której celem było upowszechnienie wiedzy na temat grzybów jadalnych, niejadalnych, trujących oraz zasad bezpiecznego grzybobrania. W ciekawej aranżacji zaprezentowano kilkadziesiąt gatunków grzybów świeżych, pogrupowanych pod względem podobieństwa zewnętrznego. Podczas wystawy:

  • prowadzono poradnictwo w zakresie określania przynależności gatunkowej grzybów,
  • dystrybuowano materiały informacyjne: ulotki i broszury.

Zwiedzający mogli dzięki poradom udzielanym przez klasyfikatora grzybów świeżych dowiedzieć się, jakie są zasady zbioru grzybów i jak zapobiegać zatruciom. Wystawa cieszyła się dużym zainteresowaniem grup zorganizowanych - dzieci i młodzieży, jak również osób indywidualnych. 

Dla wielu z nas grzybobranie jest ulubioną formą aktywnego spędzania wolnego czasu, a grzyby zajmują istotne miejsce na naszych stołach. Musimy jednak pamiętać o najważniejszych zasadach grzybobrania.

Bezpieczne zbiory

Zbieraj wyłącznie te grzyby, które rozpoznajesz bez wątpliwości. Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, zostań przy grzybach rurkowych, z „siateczką” od spodu kapelusza. Unikaj małych osobników, które nie mają jeszcze wyraźnie widocznych cech gatunku - mogą być trudne do właściwego rozpoznania. Pamiętaj, żeby grzyby wykręcać w całości z podłoża, nie odcinać dolnej części trzonka. Pozostawienie całej owocni ułatwia identyfikację grzyba. Nie niszcz i nie rozkopuj grzybni – powstają z niej nowe grzyby.

Zbieraj grzyby do przewiewnego koszyka lub łubianki. W plastikowej torbie lub wiadrze grzyby bardzo szybko się psują i w rezultacie nawet gatunki jadalne mogą zaszkodzić zdrowiu.

Pamiętaj, że nawet wytrawni grzybiarze nieraz się mylą. Sprawdzaj, czy na pewno twoje znalezisko jest jadalne. Możesz korzystać z aplikacji mobilnych, które pomogą ci zidentyfikować znalezione grzyby, albo posiłkować się tradycyjnym atlasem.

Możesz też zanieść grzyby do najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Pomogą ci ocenić, czy zbiór jest bezpieczny i możesz przygotować z niego posiłek.

Zatrucie

Zatrucie grzybami najczęściej wynika ze złego rozpoznania grzybów jadalnych i trujących. Może też być następstwem niewłaściwego przechowywania grzybów lub gotowych potraw. Objawy często przypominają niestrawność lub infekcję przewodu pokarmowego.

Niejednorodność objawów zatrucia grzybami wynika z zawartości różnych toksyn w poszczególnych odmianach. Rodzaje objawów oraz ich intensywność zależą też od predyspozycji organizmu oraz ilości spożytych toksyn.

Czas wystąpienia objawów może być różny, w zależności od rodzaju grzybów. W niektórych sytuacjach pierwsze symptomy pojawiają się po kilku – a nieraz dopiero po kilkunastu godzinach.

Pierwsza pomoc

Jeśli po zjedzeniu grzybów pojawiają się oznaki zatrucia, nie bagatelizuj ich. Zbyt późna reakcja i brak właściwego leczenia może prowadzić do powstania nieodwracalnych zmian w organizmie, a nawet śmierci.

Zapewnij pomoc lekarską, zadzwoń pod numer alarmowy 999 lub 112 lub przewieź chorego do szpitala. Możesz sprowokować wymioty. Nie podawaj osobie z objawami zatrucia mleka ani alkoholu.

Jeśli jedna osoba spożywająca potrawę z grzybami ma niepokojące objawy – do lekarza powinni zgłosić się wszyscy, którzy jedli ten sam posiłek, nawet jeśli nie mają objawów zatrucia.

Bardzo dziękujemy organizatorom akcji za zaproszenie, a wszystkim uczestnikom za aktywny udział oraz ciekawe rozmowy. 

Zapraszamy także do obejrzenia fotorelacji ze wspomnianego wydarzenia.

 

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}