W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Organizujesz przyjęcie komunijne? Świętuj bezpiecznie!

08.05.2024

Najskuteczniejszym i najprostszym sposobem zapobiegania zatruciom pokarmowym jest przestrzeganie zasad higieny oraz zachowywanie prawidłowych warunków sanitarnych podczas przygotowywania i przechowywania żywności.

Odwrócona plecami dziewczynka pierwszokomunijna ubrana w biała sukienkę oraz mająca wianek na głowie.

Poniżej przedstawiamy garść wskazówek, które pomogą uniknąć zatrucia pokarmowego, a uczestnikom przyjęcia pozwolą cieszyć się niezapomnianymi chwilami w tym wyjątkowym dniu.

Utrzymuj czystość

  • myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania;
  • myj ręce po wyjściu z toalety;
  • myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowywania żywności;
  • chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami.

Oddzielaj żywność surową od ugotowanej

  • oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności;
  • do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia;
  • magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową z już ugotowaną.

Gotuj dokładnie

  • gotuj dokładnie, przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza;
  • żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia tak, aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę 70°C;
  • co do mięsa i drobiu, musisz mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste – nie różowe;
  • odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temperatury powyżej 70° C.

Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze

  • nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez okres dłuższy niż dwie godziny;
  • wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej w temperaturze poniżej 5°C);
  • utrzymuj wysoką temperaturę (ponad 60°C) gotowanych potraw tuż przed podaniem;
  • nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce;
  • nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w wodzie lub użyj urządzeń grzejnych).

Używaj bezpiecznej wody i żywności

  • używaj bezpiecznej wody lub poddaj ją takim działaniom, aby stała się ona bezpieczna;
  • do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność;
  • wybieraj żywność, która została przygotowana tak, aby była bezpieczna, np. pasteryzowane mleko;
  • myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz je na surowo;
  • nie jedz żywności, która utraciła już datę przydatności do spożycia.

 

Zdjęcia (2)

{"register":{"columns":[]}}