W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Samo zdrowie na talerzu, czyli sezonowe owoce i warzywa

22.07.2022

Lato trwa w najlepsze. Wykorzystajmy ten czas i sięgajmy po świeże warzywa i owoce, od których uginają się półki na lokalnych targach i straganach. Sezonowe przysmaki są nie tylko bardziej aromatyczne, ale także zawierają więcej witamin i składników mineralnych, dzięki którym zachowujemy zdrowie, urodę i dobre samopoczucie.

Kosz pełen sezonowych warzyw i owoców

Instytut Żywności i Żywienia rekomenduje, aby w naszym codziennym menu znalazło się minimum 400 g warzyw i owoców podzielonych na 5 porcji, w tym 3/4 powinny stanowić warzywa, a 1/4 owoce. Jedną porcję może stanowić szklanka soku. 

Warzywa i owoce są ważnym źródłem wielu składników odżywczych, m.in. potasubłonnika pokarmowegokwasu foliowegowitaminy A oraz C. Włączenie ich do diety prowadzi do obniżenia ciśnienia, ustabilizowania poziomu cukru we krwi, wspomaga prace układu trawiennego, sercowo-naczyniowego oraz układu nerwowego.

Dieta bogata w potas pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Warzywa będące źródłem potasu, to m.in. batatyziemniakifasola jaśpomidory i produkty z pomidorów, botwinasojadyniaszpinaksoczewicafasola czerwona i groch łuskany. Spośród owoców dobrym źródłem potasu są bananyśliwki suszonesuszone brzoskwinie i morelemelonysok pomarańczowy i sok jabłkowy

Błonnik pokarmowy pochodzący z warzyw i owoców, pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi, może też zmniejszać ryzyko choroby serca. Błonnik ma istotne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania jelit. Przeciwdziała zaparciom i uchyłkowatości jelit. Produkty zawierające błonnik, zapewniają uczucie sytości przy mniejszej ilości kalorii.

Kwas foliowy pomaga organizmowi w tworzeniu czerwonych komórek krwi. Kobiety w wieku rozrodczym, które mogą zajść w ciążę oraz kobiety w pierwszym trymestrze ciąży powinny spożywać odpowiednią ilość kwasu foliowego, w tym produkty spożywcze i suplementy diety zawierające kwas foliowy. Zmniejsza to ryzyko powstawania u płodu wad rozwojowych, rozszczepu kręgosłupa i bezmózgowia. Bogatym źródłem kwasu foliowego są drożdże piekarskieliście szpinakunatka pietruszkibrokułysałatakapusta włoska i brukselka. Kwas foliowy występuje również w większych ilościach w produktach białkowych pochodzenia roślinnego, np. w nasionach soinasionach fasoli białej i grochu

Witamina A utrzymuje w zdrowiu oczy i skórę oraz pomaga chronić organizm przed infekcjami. Występuje w marchwinatce pietruszkiszpinaku i papryce czerwonej, a także w morelach i brzoskwiniach. W polskiej diecie, głównym źródłem witaminy A są jednak produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak podroby (szczególnie wątroba) oraz tłuszcze (masło oraz margaryny wzbogacane w tą witaminę).

Witamina C uszczelnia śródbłonek naczyń krwionośnych, pomaga w gojeniu skaleczeń i ran, utrzymuje w zdrowiu zęby i dziąsła. Witamina C pomaga również w przyswajaniu żelaza. Jest obecna w większych ilościach w natce pietruszkiowocach czarnej porzeczki, w czerwonej paprycewarzywach kapustnych, a także w truskawkach cytrynach.

Stosowanie diety bogatej w warzywa i owoce ma szereg korzystnych oddziaływań na organizm. Pomaga zmniejszać ryzyko udaru, chorób sercowo-naczyniowych oraz cukrzycy typu II. Chroni przed niektórymi nowotworami, np. rakiem jamy ustnej, żołądka, jelita grubego i odbytu. Może obniżać ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej serca dzięki dużej zawartości błonnika, a w przypadku produktów bogatych w potas może zmniejszać ryzyko nadciśnienia, tworzenia się kamieni nerkowych oraz pomagać w zmniejszeniu ubytku kości. Dieta bogata w warzywa i owoce przyczynia się także do zmniejszenia ryzyka powstawania nadwagi i otyłości. Pamiętajmy o tych wszystkich aspektach zdrowej diety i sięgajmy chętniej po warzywa i owoce.

Zdjęcia (7)

{"register":{"columns":[]}}