W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Uroczystości komunijne bez zatruć pokarmowych

09.05.2021

W związku ze zbliżającym się okresem organizowania uroczystości I-komunijnych, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Golubiu-Dobrzyniu przestrzega przed niebezpieczeństwem zatruć pokarmowych i apeluje o zachowanie szczególnej ostrożności przy przygotowywaniu potraw.

Tort komunijny

Szczególnie niebezpieczne są potrawy przygotowywane na bazie surowych jaj, czyli lody, kremy do ciast, sałatki z majonezem. Aby skutecznie zapobiegać przykrym dolegliwościom ze strony układu pokarmowego, należy przede wszystkim pamiętać o przestrzeganiu podstawowych zasad higieny.

Ogólne zasady zapobiegania zatruciom pokarmowym:

  1. Osoby przygotowujące potrawy powinny myć ręce:

  • przed rozpoczęciem pracy z żywnością,
  • każdorazowo po wyjściu z toalety,
  • po każdej czynności z surowcami lub półproduktami,
  • po każdej innej czynności brudnej;
  1. Należy utrzymywać higienę w miejscach, w których przygotowywane są posiłki;
  2. Deski do surowego mięsa, drobiu i ryb oraz wszelkie naczynia kuchenne, sztućce, powinny być dokładnie myte po każdym użyciu;
  3. Nie wolno przechowywać żywności w stanie surowym wspólnie z produktami przetworzonymi;
  4. Należy starannie myć owoce i warzywa przed spożyciem;
  5. Jaja przed użyciem w warunkach domowych należy zdezynfekować termicznie poprzez zanurzenie ich w wodzie o temperaturze powyżej 90oC przez 10 sek. Nie należy przechowywać jaj obok żywności gotowej do spożycia;
  6. Nie wolno ponownie zamrażać produktów uprzednio rozmrożonych;
  7. Należy sprawdzać terminy przydatności do spożycia używanych surowców i produktów;
  8. Przygotowane potrawy nie przeznaczone do konsumpcji tego samego dnia, należy szybko schłodzić i przechowywać w warunkach chłodniczych;
  9. Podczas ponownego ogrzewania żywności należy doprowadzić ją do wrzenia/zagotować;
  10. Mięso, drób, wędliny i jaja należy kupować tylko w placówkach zaopatrywanych w wyroby pochodzące z zakładów będących pod nadzorem służb weterynaryjnych.

 

Z uwagi na trwającą epidemię wywołaną koronawirusem SARS-CoV-2, szczególną uwagę należy zwrócić także na przestrzeganie obowiązujących przepisów przeciwepidemicznych, zachowanie limitu osób uczestniczących w uroczystości (25 osób z wyłączeniem domowników i osób w pełni zaszczepionych przeciwko COVID-19 posiadających dowód szczepienia), częste mycie i dezynfekcję rąk, zachowywanie zasady dystansu społecznego (minimum 1,5 metra), a w miejscach wyznaczonych przepisami – przestrzeganie obowiązku zakrywania ust i nosa.

Aktualne zasady i ograniczenia: https://www.gov.pl/web/koronawirus/aktualne-zasady-i-ograniczenia

 

Niech te przyjęcia nie kończą się zatruciem pokarmowym, chorobą zakaźną i długim leczeniem. Zapewnijmy dzieciom szczęśliwe i niezapomniane chwile, które będą z przyjemnością wspominać oraz nie zapominajmy, że wciąż aktualna jest zasada – „Lepiej zapobiegać, niż leczyć”.

Zdjęcia (3)

{"register":{"columns":[]}}