W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Uroczystości komunijne bez zatruć pokarmowych

02.05.2023

W związku ze zbliżającym się okresem organizowania uroczystości I-komunijnych, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Golubiu-Dobrzyniu przestrzega przed niebezpieczeństwem zatruć pokarmowych i apeluje o zachowanie szczególnej ostrożności przy przygotowywaniu potraw.

Tort komunijny

Aby skutecznie zapobiegać przykrym dolegliwościom ze strony układu pokarmowego, należy przede wszystkim pamiętać o przestrzeganiu podstawowych zasad higieny.

Zachorowaniom można zapobiec poprzez:

  • każdorazowe dokładne mycie rąk przed przystąpieniem do przygotowania posiłków;
  • utrzymywanie w czystości naczyń, sprzętów kuchennych i samej kuchni;
  • bardzo dokładne mycie i przechowywanie oddzielnie deseczek do surowego mięsa, drobiu i ryb;
  • unikanie podawania na przyjęciach ciast z kremami z użyciem surowych jaj, sałatek z majonezem własnej roboty, tatara, rozmrożonych lodów, wątróbki drobiowej nie dosmażonej, niedomytych owoców;
  • parzenie we wrzątku przez 10 sekund jaj używanych do wyrobu potraw i deserów, nie poddawanych działaniu wysokiej temperatury, unikanie lodów i ciastek pochodzących od nieznanych wytwórców i przygodnych sprzedawców;
  • mycie jaj przed rozbiciem skorupki;
  • szybkie schłodzenie wcześniej przygotowanych potraw a podgrzanie ich bezpośrednio przed podaniem;
  • bezwzględne unikanie spożywania żywności kilkukrotnie zamrażanej i rozmrażanej;
  • wydzielenie miejsca w lodówce na surowy drób, mięso i jaja tak, aby nie stykały się z innymi produktami;
  • całkowite rozmrażanie drobiu, mięsa, ryb i ich przetworów przed przystąpieniem do smażenia, pieczenia, gotowania;
  • przestrzeganie właściwej technologii produkcji – poddawanie żywności działaniu wysokiej temperatury (gotowanie, pieczenie, duszenie), która skutecznie niszczy drobnoustroje;
  • zwrócenie uwagi na terminy przydatności kupowanych produktów oraz warunki ich przechowywania w sklepie, a także ogólny stan higieniczny pomieszczenia sprzedaży i pracowników obsługi;
  • chronienie produktów spożywczych przed zanieczyszczeniem ich przez ludzi i zwierzęta.

 

Zdjęcia (2)

{"register":{"columns":[]}}