W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Celiaklia

celiakia

Celiaklia

🌾🧐CELIAKLIA czyli choroba trzewna, jest trwałą nietolerancją glutenu. Diagnozowanie celiakii opiera się m.in. na ocenie objawów klinicznych, wyników badań serologicznych, badań histopatologicznych błony śluzowej jelita cienkiego.

💡🤓Leczenie celiakii polega na stosowaniu diety bezglutenowej przez całe życie. Nawet niewielkie, śladowe ilości glutenu mogą prowadzić do rozwoju zmian morfologicznych w jelicie i powodować szereg objawów takich jak bóle brzucha, biegunki, wzdęcia.

💡🤓Dieta bezglutenowa powinna być odpowiednio zbilansowana, oparta na różnorodnych, niskoprzetworzonych produktach. Bardzo istotne jest, aby dokładnie sprawdzać skład produktów spożywczych, również tych naturalnie bezglutenowych. Gotowe mieszanki i koncentraty bezglutenowe często zawierają mało błonnika pokarmowego oraz dodatek cukrów i spulchniaczy. Dlatego też zaleca się bazowanie na zbożach, które są naturalnie bezglutenowe i komponowanie własnych domowych mieszanek, np. z mąki gryczanej, ryżowej, amarantusowej. Mieszanie mąk bezglutenowych do wypieków urozmaici ich smak, ulepszy konsystencję i wzbogaci wartość odżywczą.

💡👀Ważne jest również, aby zwracać uwagę na składniki leków i suplementów diety.

Na grafice znajdziesz kilka wskazówek dotyczących stosowania diety bez glutenu.

Źródło: #NCEŻ

Zdjęcia (6)

{"register":{"columns":[]}}