Celiaklia
Celiaklia
CELIAKLIA czyli choroba trzewna, jest trwałą nietolerancją glutenu. Diagnozowanie celiakii opiera się m.in. na ocenie objawów klinicznych, wyników badań serologicznych, badań histopatologicznych błony śluzowej jelita cienkiego.
Leczenie celiakii polega na stosowaniu diety bezglutenowej przez całe życie. Nawet niewielkie, śladowe ilości glutenu mogą prowadzić do rozwoju zmian morfologicznych w jelicie i powodować szereg objawów takich jak bóle brzucha, biegunki, wzdęcia.
Dieta bezglutenowa powinna być odpowiednio zbilansowana, oparta na różnorodnych, niskoprzetworzonych produktach. Bardzo istotne jest, aby dokładnie sprawdzać skład produktów spożywczych, również tych naturalnie bezglutenowych. Gotowe mieszanki i koncentraty bezglutenowe często zawierają mało błonnika pokarmowego oraz dodatek cukrów i spulchniaczy. Dlatego też zaleca się bazowanie na zbożach, które są naturalnie bezglutenowe i komponowanie własnych domowych mieszanek, np. z mąki gryczanej, ryżowej, amarantusowej. Mieszanie mąk bezglutenowych do wypieków urozmaici ich smak, ulepszy konsystencję i wzbogaci wartość odżywczą.
Ważne jest również, aby zwracać uwagę na składniki leków i suplementów diety.
Na grafice znajdziesz kilka wskazówek dotyczących stosowania diety bez glutenu.
Źródło: #NCEŻ