W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Nadzór Sanitarny

Sekcja Epidemiologii

Do zadań Sekcji Epidemiologii, wchodzącej w skład Oddziału Nadzoru Sanitarnego, należy zapobieganie i zwalczanie chorób zakaźnych i pasożytniczych oraz innych mogących występować epidemicznie, nadzór nad warunkami sanitarno- higienicznymi personelu medycznego, sprzętu i pomieszczeń, w których są udzielane świadczenia zdrowotne oraz nadzór nad szczepieniami ochronnymi i dystrybucją szczepionek.

Zadania realizowane są poprzez:

  1. sprawowanie nadzoru epidemiologicznego na obszarze powiatu tj.:
    1. zwalczanie chorób i ognisk chorób zakaźnych i pasożytniczych,
    2. rejestracja chorób zakaźnych,
    3. dokonywanie analiz sytuacji epidemiologicznej;
  2. ewidencjonowanie i nadzór nad nosicielami chorób zakaźnych;
  3. nadzór nad planowaniem i wykonawstwem szczepień ochronnych;
  4. planowanie zaopatrzenia w szczepionki oraz nadzór nad prawidłowym wykorzystaniem szczepionek w punktach szczepień;
  5. udział w organizowaniu szczepień ochronnych w sytuacjach zagrożeń epidemicznych;
  6. sprawowanie nadzoru nad procesami sterylizacji, dezynfekcji, dezynsekcji i deratyzacji;
  7. nadzór nad higieną w zakładach opieki zdrowotnej i gabinetach prywatnych udzielających świadczenia zdrowotne;
  8. nadzór nad gospodarką odpadami medycznymi;
  9. nadzór nad zakażeniami szpitalnymi w podległych placówkach lecznictwa, świadczących usługi medyczne stacjonarne;
  10. opracowanie i aktualizację planów postępowania w sytuacjach awaryjnych;
  11. udział w zabezpieczeniu przeciwepidemicznym masowych zgromadzeń, pielgrzymek, zjazdów, przemieszczeń dużych grup ludności,
  12. udział w zapobieganiu i zwalczaniu ognisk epidemiologicznych, akcjach przeciwpowodziowych i działaniach związanych z bioterroryzmem;
  13. zbieranie, weryfikacja i opracowywanie danych statystycznych epidemiologicznych;
  14. opracowywanie zbiorczych analiz i ocen epidemiologicznych oraz ocen stanu higieniczno-sanitarnego obiektów służby zdrowia;
  15. prowadzenie profilaktyki zakażeń i chorób zakaźnych poprzez działania informacyjne i edukacyjne;
  16. wydawanie na zlecenie opinii dotyczących spełnienia wymogów techniczno-higienicznych podmiotów działalności leczniczej.
Sekcja Higieny Zdrowotnej Dzieci i Młodzieży

Do zadań Sekcji Higieny Zdrowotnej Dzieci i Młodzieży, wchodzącej w skład Oddziału Nadzoru Sanitarnego, należy sprawowanie nadzoru nad warunkami higieny procesów nauczania i wychowania oraz higieny wypoczynku i rekreacji.

Zadania realizowane są poprzez: nadzór nad przestrzeganiem przepisów i obowiązujących norm przez szkoły i inne placówki oświatowo-wychowawcze, szkoły wyższe oraz ośrodki wypoczynku dzieci i młodzieży w zakresie:

    1. higieny procesu nauczania i wychowania;
    2. stanu sanitarnego i bezpiecznych warunków nauki, wychowania i wypoczynku;
    3. dokonywania oceny warunków pobytu dzieci i młodzieży w tych placówkach (oświetlenie i ergonomia stanowisk pracy ucznia, pomiary obciążenia uczniów ciężarem tornistrów/plecaków, pomiary temperatury pomieszczeń);
    4. przechowywania i stosowania substancji chemicznych oraz ich mieszanin w gabinetach chemicznych;
    5. współpracy z innymi instytucjami kontrolującymi w zakresie podnoszenia bezpieczeństwa w placówkach nauczania i wychowania oraz higieny wypoczynku i rekreacji;
    6. współdziałanie w opiniowaniu dokumentacji projektowej oraz uczestniczenie w odbiorach nowo budowanych, modernizowanych lub adaptowanych obiektów przeznaczonych na pobyt, wychowanie i nauczanie dzieci i młodzieży.
Sekcja Higieny Komunalnej

Do zadań Sekcji Higieny Komunalnej, wchodzącej w skład Oddziału Nadzoru Sanitarnego, należy sprawowanie nadzoru sanitarnego nad warunkami higieny środowiska, a zwłaszcza wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, powietrza w pomieszczeniach przeznaczonych na pobyt ludzi i innych elementów środowiska w zakresie ustalanym w odrębnych przepisach.

Zadania realizowane są poprzez:

  1. prowadzenie, w ramach Monitoringu Jakości Wody, nadzoru sanitarnego nad jakością wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, wody na pływalniach, wody w kąpieliskach oraz miejscach wykorzystywanych do kąpieli oraz nadzoru nad obiektami i urządzeniami służącymi do zaopatrzenia ludności w wodę, pływalniami, kąpieliskami i miejscami wykorzystywanymi do kąpieli;
  2. wydawanie ocen higienicznych o materiałach lub wyrobach używanych do uzdatniania i dystrybucji wody oraz prowadzenie wykazu wydanych ocen;
  3. uzgadnianie harmonogramów pobierania próbek wody do badań laboratoryjnych, opracowanych przez administratorów sieci wodociągowych, zarządzających pływalniami oraz organizatorów kąpielisk i miejsc wykorzystywanych do kąpieli oraz pozyskiwanie od nich wyników badań jakości wody prowadzonych w ramach kontroli wewnętrznej;
  4. dokonywanie oceny jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi oraz wody w kąpieliskach i miejscach wykorzystywanych do kąpieli;
  5. realizację planu poboru próbek do badań w ramach urzędowej kontroli jakości wody;
  6. sprawowanie nadzoru sanitarnego nad zakładami i obiektami użyteczności publicznej, w tym zwłaszcza: obiektami hotelarskimi, obiektami fryzjersko - kosmetycznymi, sportowo-kulturalnymi, obsługi podróżnych, środkami transportu publicznego oraz miejscami wypoczynku i rekreacji;
  7. sprawowanie nadzoru nad stanem sanitarnym miast i wsi;
  8. prowadzenie nadzoru sanitarnego nad postępowaniem ze zwłokami i szczątkami ludzkimi, w tym poprzez nadzór nad ekshumacjami oraz warunkami przewozu zwłok oraz szczątków ludzkich;
  9. udział w zabezpieczaniu sanitarnym imprez masowych;
  10. udział w zapobieganiu i zwalczaniu ognisk epidemiologicznych, akcjach przeciwpowodziowych i działaniach związanych z bioterroryzmem.
Sekcja Higieny Pracy i Nadzoru nad Produktami Kosmetycznymi

Do zadań Sekcji Higieny Pracy, wchodzącej w skład Oddziału Nadzoru Sanitarnego należy ochrona zdrowia pracowników przed niekorzystnym oddziaływaniem szkodliwych i uciążliwych czynników występujących w miejscu pracy poprzez sprawowanie nadzoru nad warunkami zdrowotnymi środowiska pracy oraz nadzór nad przestrzeganiem przepisów dotyczących chemikaliów oraz środków zastępczych.

Zadania realizowane są poprzez:

  1. sprawowanie nadzoru nad warunkami pracy w celu ochrony zdrowia zatrudnionych;
  2. prowadzenie postępowań w sprawach chorób zawodowych;
  3. prowadzenie nadzoru nad przestrzeganiem w środowisku pracy przepisów dotyczących czynników szkodliwych i uciążliwych dla zdrowia, w tym substancji, preparatów, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym;
  4. sprawowanie nadzoru nad przestrzeganiem przepisów dotyczących wprowadzania do obrotu i stosowania w działalności zawodowej:
  1. prekursorów narkotyków kategorii 2 i kategorii 3,
  2. substancji chemicznych lub ich mieszanin,
  3. produktów biobójczych i detergentów;
  1. podejmowanie działań dotyczących podmiotów i osób trudniących się produkcją lub wprowadzaniem do obrotu środków zastępczych lub nowych substancji psychoaktywnych, współpraca w tym zakresie z organami Służby Celnej, Policji, Prokuratury, Inspekcji Farmaceutycznej,
  2. współdziałanie w opiniowaniu dokumentacji projektowej i udział w odbiorach nowych oraz modernizowanych zakładów pracy;
  3. współpraca w zakresie prowadzonego nadzoru z Państwową Inspekcją Pracy, Wojewódzkim Ośrodkiem Medycyny Pracy, Instytutem Medycyny Pracy w Łodzi, innymi instytucjami i organizacjami.
Sekcja Nadzoru Zapobiegawczego

         Do działań Sekcji Zapobiegawczego Nadzoru Sanitarnego, wchodzącej w skład Oddziału Nadzoru Sanitarnego, należy:

  1. opiniowanie projektów miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego oraz studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gminy;
  2. uzgadnianie odstąpienia od przeprowadzania strategicznej oceny oddziaływania na środowisko dla miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego i studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gminy;
  3. uzgadnianie w ramach strategicznej oceny oddziaływania na środowisko, zakresu i stopnia szczegółowości informacji wymaganych w prognozie oddziaływania na środowisko;
  4. rozpatrywanie wniosków dotyczących warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie w sprawie wyrażenia zgody na:
  1. usytuowania tymczasowych nieskanalizowanych ustępów publicznych na terenach skanalizowanych,
  2. stosowanie pieców i trzonów kuchennych na paliwo stałe w budynkach zakładów opieki zdrowotnej, opieki społecznej przeznaczonych dla dzieci i młodzieży, lokalach gastronomicznych oraz pomieszczeniach przeznaczonych do produkcji żywności i środków farmaceutycznych,
  3. zastosowanie recyrkulacji powietrza w budynku opieki zdrowotnej,
  4.  usytuowanie wyrzutni powietrza na poziomie terenu;
  1. uzgadnianie warunków zabudowy i zagospodarowania terenu pod względem wymagań higienicznych i zdrowotnych;
  2. uzgadnianie dokumentacji projektowej pod względem wymagań higienicznych i zdrowotnych dotyczących budowy oraz zmiany sposobu użytkowania obiektów budowlanych oraz nowych materiałów i procesów technologicznych przed ich zastosowaniem w produkcji lub budownictwie;
  3. uczestniczenie w dopuszczeniu do użytku obiektów budowlanych,
  4. wydawanie opinii na wniosek właściwych organów prowadzących postępowanie w sprawie wydania decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach;
  5. wydawanie opinii co do zgodności z warunkami sanitarnymi określonymi przepisami Unii Europejskiej przedsięwzięć i zrealizowanych inwestycji, których realizacja jest wspomagana przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa ze środków pochodzących z funduszy Unii Europejskiej;
  6. wydawanie, na wniosek zainteresowanych podmiotów oraz osób fizycznych, opinii sanitarnych wymaganych przepisami prawa dotyczących spełnienia wymagań sanitarno- higienicznych w obiektach użyteczności publicznej.
Sekcja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia

Do zadań Sekcji Higieny Żywności i Żywienia, wchodzącej w skład Oddziału Nadzoru Sanitarnego należy sprawowanie nadzoru nad warunkami zdrowotnymi żywności, żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

 Zadania realizowane są poprzez: 

  1. sprawowanie nadzoru nad:
    1. jakością zdrowotną środków spożywczych (tym środków specjalnego przeznaczenia żywieniowego, suplementów diety i nowej żywności),
    2. substancjami dodatkowymi, substancjami pomagającymi w przetwarzaniu i innymi składnikami żywności,
    3. materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi,
    4. jakością żywienia ludzi, 
    5. warunkami produkcji i dystrybucji środków spożywczych oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w tym w zakresie przestrzegania obowiązku  prawidłowego znakowania;
  2. udział w likwidacji i opracowaniu ognisk zbiorowych zatruć pokarmowych, akcjach przeciwpowodziowych i działaniach związanych z bioterroryzmem;
  3. współudział w Systemie Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Środkach Żywienia Zwierząt (RASFF); 
  4. realizację planu poboru próbek do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli żywności oraz monitoringu krajowego;
  5. wydawanie decyzji zatwierdzających zakłady i zaświadczeń o wpisie do Rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, decyzji o wykreśleniu z Rejestru lub odmowy wpisu do Rejestru;
  6. dokonywanie oceny prawidłowości i skuteczności Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (Hazard Analysis and Critical Control Point – HACCP) oraz analiz ryzyka, na które narażona może być  żywność w procesie produkcji lub obrocie;
  7. współdziałanie w opiniowaniu dokumentacji projektowej nowych obiektów związanych z produkcją lub obrotem żywnością;
  8. współpracę z innymi organami urzędowej kontroli żywności, organami ścigania oraz innymi instytucjami kontrolującymi w zakresie bezpieczeństwa żywności, materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością.
Stanowiska Pracy do Spraw Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej

Do zadań pracownika zatrudnionego na Stanowisku Pracy do Spraw Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej wchodzącego w skład Oddziału Nadzoru Sanitarnego należy inicjowanie, organizowanie, koordynowanie, prowadzenie i sprawowanie nadzoru nad działalnością oświatowo- zdrowotną w celu ukształtowania odpowiednich postaw i zachowań zdrowotnych.


Zadania realizowane są poprzez:

  1. inicjowanie i wytyczanie kierunków przedsięwzięć zmierzających do zapoznawania społeczeństwa z czynnikami szkodliwymi dla zdrowia, popularyzowania zasad higieny i racjonalnego żywienia, metod zapobiegania chorobom oraz umiejętności udzielania pierwszej pomocy (prowadzenie programów i przedsięwzięć prozdrowotnych);
  2. pobudzanie aktywności społecznej do działań na rzecz własnego zdrowia;
  3. udzielanie porad i informacji w zakresie zapobiegania i eliminowania negatywnego wpływu czynników i zjawisk fizycznych, chemicznych i biologicznych na zdrowie ludzi;
  4. ocenę działalności oświatowo-zdrowotnej prowadzonej przez szkoły i inne placówki oświatowo-wychowawcze, szkoły wyższe, podmioty lecznicze oraz środki masowego przekazu i inne podmioty, instytucje i organizacje, a także udzielanie im pomocy w prowadzeniu tej działalności.
{"register":{"columns":[]}}