Czy istnieją zasady higieny żywności, których mogę przestrzegać w domu, aby zapewnić bezpieczeństwo mojej rodzinie?
Pandemia COVID-19 i związane z nią czasowe zamknięcia restauracji, kawiarni i punktów gastronomicznych spowodowały, że znacznie więcej posiłków zaczęło być przygotowywanych w domu Dlatego istotne jest aby zdawać sobie sprawę, że nie ma dowodów na powiązanie żywności z wirusem, jednakże warto poświęcić chwilę na zrozumienie podstawowych zasad higieny żywności i tego, co możemy zrobić w domu podczas jej obróbki.
Światowa Organizacja Zdrowia opracowała bardzo przydatną listę kontrolną:
Utrzymuj czystość.
Myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania.
Myj ręce po wyjściu z toalety.
Myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowywania żywności.
Chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami.
Oddzielaj żywność surową od ugotowanej.
Oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności.
Do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia.
Magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową z już ugotowaną.
Gotuj dokładnie.
Gotuj dokładnie, przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza.
Żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia tak, aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę 70°C. Co do mięsa i drobiu,musisz mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste-nie różowe.
Odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temperatury powyżej 70° C.
Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze.
Nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez okres dłuższy niż dwie godziny.
Wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty przechowuj wlodówce (najlepiej w temperaturze poniżej 5°C).
Utrzymuj wysoką temperaturę (ponad 60°C) gotowanych potraw tuż przed podaniem
Nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce
Nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzejnych).
Używaj bezpiecznej wody i żywności.
Używaj bezpiecznej wody lub poddaj ją takim działaniom, aby stała sięona bezpieczna.
Do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność.
Wybieraj żywność, która została przygotowana tak, aby była bezpieczna, np. pasteryzowane mleko.
Myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz je na surowo.
Nie jedz żywności, która utraciła już datę przydatności do spożycia
https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/...
Źródło : PSSE w Czułchowie