W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Czy istnieją zasady higieny żywności, których mogę przestrzegać w domu, aby zapewnić bezpieczeństwo mojej rodzinie?

Higiena_żywności

Pandemia COVID-19 i związane z nią czasowe zamknięcia restauracji, kawiarni i punktów gastronomicznych 🍽 spowodowały, że znacznie więcej posiłków 🍲🥗 zaczęło być przygotowywanych w domu 🏠 Dlatego istotne jest aby zdawać sobie sprawę, że nie ma dowodów na powiązanie żywności z wirusem, jednakże warto poświęcić chwilę na zrozumienie podstawowych zasad higieny żywności i tego, co możemy zrobić w domu podczas jej obróbki.

🤗Światowa Organizacja Zdrowia opracowała bardzo przydatną listę kontrolną:

👉Utrzymuj czystość.

💦Myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania.

💦Myj ręce po wyjściu z toalety.

💦Myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowywania żywności.

💦Chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami.

👉Oddzielaj żywność surową od ugotowanej.

💡Oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności.

💡Do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia.

💡Magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową z już ugotowaną.

💡Gotuj dokładnie.

💡Gotuj dokładnie, przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza.

💡Żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia tak, aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę 70°C. Co do mięsa i drobiu,musisz mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste-nie różowe.

💡Odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temperatury powyżej 70° C.

👉Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze.

🍲Nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez okres dłuższy niż dwie godziny.

🍲Wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty przechowuj wlodówce (najlepiej w temperaturze poniżej 5°C).

👉Utrzymuj wysoką temperaturę (ponad 60°C) gotowanych potraw tuż przed podaniem

🌡Nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce

🌡Nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzejnych).

👉Używaj bezpiecznej wody i żywności.

💦Używaj bezpiecznej wody lub poddaj ją takim działaniom, aby stała sięona bezpieczna.

💦Do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność.

💦Wybieraj żywność, która została przygotowana tak, aby była bezpieczna, np. pasteryzowane mleko.

💦Myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz je na surowo.

❌Nie jedz żywności, która utraciła już datę przydatności do spożycia

https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/...

Źródło : PSSE w Czułchowie

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}