FAKTY I MITY - kawa
FAKTY I MITY - kawa
Mit 1: Kawa zwiększa ryzyko chorób serca
→ Zgodnie z aktualnym stanem wiedzy regularne picie umiarkowanej ilości kawy (3 - 5 filiżanek dziennie) odgrywa istotną rolę w zmniejszeniu ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.
Mit 2: Kawa odwadnia
→ Kawa może wykazywać działanie moczopędne. Jednak przy zapewnieniu odpowiedniej ilości płynów (wody) w ciągu dnia (1,5 l) nie będzie wpływać na odwodnienie organizmu.
Mit 3: Kawa wypłukuje magnez z organizmu
Kawa de facto zwiera pewną ilość magnezu. Nie jest ona na tyle duża, aby traktować ją jako dobre źródło tego składnika. W świetle amerykańskich tabel składu żywności porcja kawy, w zależności od metody parzenia, dostarcza 7-24 mg magnezu, natomiast według danych krajowych 100 ml naparu kawy dostarcza 12 mg tego pierwiastka.
Przeciętna filiżanka kawy pokrywa więc ok. 5% zalecanego dziennego spożycia magnezu, zatem wzrost podaży tego składnika poprzez kawę nie wydaje się istotny.
Ponadto niektóre dane wskazują, że w wyniku moczopędnego działania kawy tracimy niewielka ilość magnezu. Picie kawy w umiarkowanych ilościach nie powinno znacząco wpłynąć na poziom tego składnika w organizmie,
FAKT 1: Kawa nie jest zalecana dla wszystkich
→ Kawa, a szczególnie jej mocny napar, nie jest zalecany osobom zmagającym się m.in z wrzodami żołądka, czy chorobą refluksową. Napój może wpłynąć na wzrost wydzielania soku żołądkowego, co może nasilać dolegliwości.
FAKT 2: Kawa może powodować wzrost ciśnienia tętniczego
→ Dotyczy to jednak jedynie osób sporadycznie sięgających po filiżankę kawy. Wzrostu ciśnienia tętniczego nie obserwuje się u osób regularnie pijących kawę, ponieważ dochodzi u nich do rozwoju częściowej lub całkowitej tolerancji organizmu na kofeinę.
Źródło : NCEŻ