Grzyby - fakty i mity
Sezon na grzyby w pełni.
Zatem, czas na #FaktyiMity z nimi związane:
Fakty:
Grzyby są niskokaloryczne (50-70 kcal/100g) ze względu na dużą zawartość wody.
Grzyby świeże zawierają przeciętnie od 1,5 do 3,6% białka, a suszone mają go od 10 do 40%! Choć białko grzybów jest gorzej trawione niż z innych produktów pochodzenia roślinnego.
Grzyby są dobrym źródłem składników mineralnych, głównie potasu, fosforu i magnezu.
Grzyby można uznać za dobre źródło witamin z grupy B. Niektóre gatunki pod względem zawartości niacyny i ryboflawiny nie ustępują niektórym produktom zbożowym, a także mięsu, które uważane jest za dobre źródło tych witamin.
ALE
Ze względu na dość niską zawartość tłuszczu w grzybach nie są one jego dobrym źródłem. Mimo, że skład kwasów tłuszczowych oraz zawartość steroli (w tym i ergosterolu) w grzybach można określić jako korzystne.
Grzyby są CIĘŻKOSTRAWNE i długo zalegają w przewodzie pokarmowym. Dlatego nie powinny być spożywane przez dzieci do 7. roku życia, osoby starsze i ludzi z problemami gastrycznymi.
Mit:
Grzyby nie mają żadnej wartości odżywczej, nadają jedynie smak potrawie.
Odpowiedź w artykule: https://ncez.pl/.../grzyby---tylko-smak-czy-zrodlo-witamin--
Źródło : NCEŻ