W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Grzyby - fakty i mity

Grzyby_-_Fakty_i_mity

🧺 😁🌳🌲Sezon na grzyby w pełni.

🤓Zatem, czas na #FaktyiMity z nimi związane:

🌲💡Fakty:

🧺 Grzyby są niskokaloryczne (50-70 kcal/100g) ze względu na dużą zawartość wody.

🧺 Grzyby świeże zawierają przeciętnie od 1,5 do 3,6% białka, a suszone mają go od 10 do 40%! Choć białko grzybów jest gorzej trawione niż z innych produktów pochodzenia roślinnego.

🧺 Grzyby są dobrym źródłem składników mineralnych, głównie potasu, fosforu i magnezu.

🧺 Grzyby można uznać za dobre źródło witamin z grupy B. Niektóre gatunki pod względem zawartości niacyny i ryboflawiny nie ustępują niektórym produktom zbożowym, a także mięsu, które uważane jest za dobre źródło tych witamin.

❗️ALE❗️

❌ Ze względu na dość niską zawartość tłuszczu w grzybach nie są one jego dobrym źródłem. Mimo, że skład kwasów tłuszczowych oraz zawartość steroli (w tym i ergosterolu) w grzybach można określić jako korzystne.

❌Grzyby są CIĘŻKOSTRAWNE i długo zalegają w przewodzie pokarmowym. Dlatego nie powinny być spożywane przez dzieci do 7. roku życia, osoby starsze i ludzi z problemami gastrycznymi.

🌲💡Mit:

❌ Grzyby nie mają żadnej wartości odżywczej, nadają jedynie smak potrawie.

Odpowiedź w artykule: 👉 https://ncez.pl/.../grzyby---tylko-smak-czy-zrodlo-witamin--

Źródło : NCEŻ

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}