W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Informacja dla użytkowników studni przydomowych

Informacja dla użytkowników studni przydomowych

Intensywne i długotrwałe opady deszczu mogą spowodować lokalne podtopienia oraz zwiększyć ryzyko wystąpienia powodzi. Niesie to za sobą ryzyko pogorszenia jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi ujmowanej m.in. z indywidulanych studni przydomowych.

Po ustaniu podtopienia lub powodzi woda w studniach nie nadaje się do picia. W celu przywrócenia jej przydatności do spożycia studnię należy bezwzględnie doprowadzić do odpowiedniego stanu technicznego oraz oczyścić i zdezynfekować, a następnie przeprowadzić dezynfekcję wody w studni.

OCZYSZCZANIE I ODKAŻANIE STUDNI KOPANEJ
Czyszczenie:

  • wybieramy wodę ze studni,
  • oczyszczamy dno ze szlamu i wszelkich nieczystości,
  • oczyszczamy cembrowinę oraz uzupełniamy szpary i ubytki,
  • wybieramy kilku dziesięciocentymetrową warstwę pisaku i wypełniamy ją warstwą przemytego żwiru lub gruboziarnistego piasku (ok. 10 cm).

Odkażanie po czyszczeniu:

  • czyścimy cembrowinę roztworem odkażającym (do wiadra z wodą dodać 2 płaskie łyżeczki od herbaty jednego z niżej wymienionych środków dezynfekcyjnych).

Dezynfekcja wody:

  • przed przystąpieniem do dezynfekcji należy zmierzyć głębokość wody w studni (np. za pomocą tyczki lub ciężarka na sznurku),
  • środek do dezynfekcji dozujemy według zasad podanych w poniższej tabeli

Aby prawidłowo przeprowadzić dezynfekcję należy:

  • po oczyszczeniu i odkażeniu studni oraz ponownym napełnieniu jej wodą, rozmieszać w wiadrze z niewielką ilością wody odmierzoną według tabeli ilość środka dezynfekcyjnego, dopełnić wiadro wodą, zmieszać, po czym całą zawartość wlać do studni,
  • wodę w studni zamieszać tyczką lub przez nabieranie wiadrem czerpalnym i wlewanie z powrotem,
  • po 24 godzinach wybierać wodę, aż do zaniku zapachu chloru.

UWAGA! Środki dezynfekcyjne należy przechowywać w suchym i ciemnym pomieszczeniu w naczyniu drewnianym lub szklanym. Ponadto w trakcie przeprowadzania dezynfekcji należy zachować środki ostrożności, tj. użyć rękawic i ubrania ochronnego, chronić oczy oraz zabezpieczyć miejsce dezynfekcji i środki do niej użyte przed dostępem dzieci.

ODKAŻANIE STUDZIEN WIERCONYCH I ABISYŃSKICH
W przypadku studni wierconej wymieszanie roztworu odkażającego jest trudniejsze. Dlatego w wyjątkowych wypadkach odkaża się je wprowadzając roztwór dezynfekcyjny za pomocą specjalnej pompy. Zazwyczaj w przypadku zanieczyszczenia studni dokładnie się ją przepłukuje przez długotrwałe pompowanie.

ODKAŻANIE WEWNĘTRZNEJ CZĘŚCI POMPY ABISYŃSKIEJ
Przeprowadza się w następujący sposób:

  • 4 g wapna chlorowanego (1 czubata łyżeczka) albo 7 ml roztworu podchlorynu sodu (1,5 łyżeczki) rozpuścić w dwóch kubłach wody,
  • zdjąć kolumienkę studni, nalać do rury przygotowany roztwór, nałożyć kolumienkę i pompować aż do ukazania się wody w wylocie pompy,
  • pozostawić na 24 godziny, a następnie pompować aż do zaniku zapachu chloru w wodzie,
  • po wykonaniu czyszczenia i odkażania studni, woda z niej powinna być zbadana w celu określenia czy woda może być używana do picia i potrzeb gospodarczych.

ODKAŻANIE WODY
Każdą  niepewną  wodę  przeznaczoną  do  picia  należy  odkazić.  Dzięki  zniszczeniu  bakterii, a w szczególności patogenów chorób zakaźnych przewodu pokarmowego, staje się ona bezpieczna dla zdrowia. Odkażanie wody można przeprowadzić różnymi środkami i sposobami:

  • najprostszym i dobrym sposobem odkażania wody jest jej gotowanie,
  • można również dezynfekować wodę za pomocą specjalnych preparatów i pastylek pod różnymi nazwami, przeprowadzając ten zabieg ściśle według przepisów załączonych do tych preparatów.

UWAGA! Po wykonaniu czyszczenia i odkażenia studni, w celu sprawdzenia czy woda może być używana do picia i potrzeb gospodarczych woda z niej powinna zostać zbadana przez laboratorium.

UWAGA! Odkażanie nie usuwa zanieczyszczeń chemicznych. Duża zawartość związków chemicznych (azotanów), może wywołać u niemowląt sinicę, która przy braku natychmiastowej pomocy lekarskiej bywa śmiertelna. Dlatego też, wszystkie kobiety ciężarne oraz niemowlęta powinny korzystać wyłącznie z wody badanej i określonej jako odpowiadająca wymaganiom sanitarnym.

Należy pamiętać, że wszelkie związki dezynfekcyjne to silne utleniacze i działają biobójczo nie tylko na organizmy wodne, ale również na organizm człowieka. Wodę, do której bezpośrednio dodano środek dezynfekcyjny nie wolno spożywać. Może to nastąpić w przypadku wody do spożycia po czasie określonym w ulotce informacyjnej gdzie będzie określony czas kontaktu (10-30 minut), a w przypadku urządzeń, instalacji i studni, po przepłukaniu lub wyczerpaniu wody do zaniku zapachu chloru. Dopuszczalne stężenie wolnego chloru w wodzie przeznaczonej do spożycia przez ludzi wynosi 0,3 mg/l, w warunkach specjalnych w wodzie do spożycia można stosować około 1 mg/l.

Ponadto należy pamiętać, że najdostępniejszym środkiem dezynfekcyjnym tam gdzie jest to możliwe z uwagi na dostępność nośników energii lub ciepła jest GOTOWANIE WODY.
 

Materiały

Ulotka studnie przydomowe
ulotka​_studnie​_przydomowe.pdf 0.47MB
{"register":{"columns":[]}}