W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Jak zwiększyć przyswajalność żelaza w posiłku?

Jak_zwiększyć_przyswajalność_żelaza_w_posiłku

Jak zwiększyć przyswajalność żelaza w posiłku

👉Żelazo z produktów roślinnych jest trudniej przyswajalne niż żelazo pochodzenia zwierzęcego.

👉Negatywny wpływ na jego wchłanianie mają takie składniki jak: szczawiany, wapń, błonnik pokarmowy czy fityniany.

👉Pamiętaj, aby nie popijać do posiłku mocnej kawy i herbaty.

✅ Na zwiększenie przyswajania żelaza wpływ mają witamina C i związki organiczne.

W związku z tym w jednym posiłku należy łączyć produkty bogate w żelazo z warzywami, owocami czy produktami fermentowanymi.

👉 Spójrz na przykłady takich połączeń:

✔️kanapka z pieczywa żytniego na zakwasie z pastą z soczewicy, podana z cząstkami papryki i pomidora

✔️pulpety z tofu, kasza gryczana, surówka z marchwi i jabłka z dodatkiem natki pietruszki

✔️komosa ryżowa z pomarańczą, truskawkami i suszonymi morelami

Więcej o tym w artykule 👉 https://ncez.pzh.gov.pl/.../czy-stosowanie-diety.../

Źródło : NCEŻ

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}