Jak zwiększyć przyswajalność żelaza w posiłku?
Jak zwiększyć przyswajalność żelaza w posiłku
Żelazo z produktów roślinnych jest trudniej przyswajalne niż żelazo pochodzenia zwierzęcego.
Negatywny wpływ na jego wchłanianie mają takie składniki jak: szczawiany, wapń, błonnik pokarmowy czy fityniany.
Pamiętaj, aby nie popijać do posiłku mocnej kawy i herbaty.
Na zwiększenie przyswajania żelaza wpływ mają witamina C i związki organiczne.
W związku z tym w jednym posiłku należy łączyć produkty bogate w żelazo z warzywami, owocami czy produktami fermentowanymi.
Spójrz na przykłady takich połączeń:
kanapka z pieczywa żytniego na zakwasie z pastą z soczewicy, podana z cząstkami papryki i pomidora
pulpety z tofu, kasza gryczana, surówka z marchwi i jabłka z dodatkiem natki pietruszki
komosa ryżowa z pomarańczą, truskawkami i suszonymi morelami
Więcej o tym w artykule https://ncez.pzh.gov.pl/.../czy-stosowanie-diety.../
Źródło : NCEŻ