W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Międzynarodowy Dzień Świadomości na Temat Strat i Marnowania Żywności

Międzynarodowy Dzień Świadomości na Temat Strat i Marnowania Żywności

💡KARTKA Z KALENDARZA

29 września - Międzynarodowy Dzień Świadomości na Temat Strat i Marnowania Żywności

😰🚨Najwięcej wyrzucają konsumenci – aż 60% czyli blisko 3 mln ton!

🤓 Bez wątpienia ten nowy Międzynarodowy Dzień stoi przed wieloma wyzwaniami, aby osiągnąć nasze cele „Odpowiedzialnej konsumpcji i produkcji”, które przyczynią się do walki o zero głodu i przeciw zmianom klimatycznym .

💡Ograniczenie strat i marnotrawstwa żywności ma zasadnicze znaczenie w świecie, w którym liczba ludzi dotkniętych głodem powoli rośnie od 2014 r., a tony żywności jadalnej są marnowane każdego dnia.

Kiedy żywność jest tracona lub marnowana, wszystkie zasoby użyte do jej produkcji - w tym woda, ziemia, energia, praca i kapitał - idą na marne.

💡Ponadto składowanie utraconej żywności i odpadów na wysypiskach prowadzi do emisji gazów cieplarnianych, przyczyniając się do zmiany klimatu.

Aby zmaksymalizować wykorzystanie produkowanej przez nas żywności, konieczne są działania globalnie i lokalnie. Wprowadzenie technologii, innowacyjnych rozwiązań (w tym platform handlu elektronicznego do celów marketingowych, chowanych mobilnych systemów przetwarzania żywności), nowych sposobów pracy i dobrych praktyk zarządzania jakością żywności oraz ograniczania strat i marnotrawstwa żywności jest kluczem do wdrożenia tej transformacyjnej zmiany.

💡👉Ograniczenie strat i marnotrawstwa żywności wymaga uwagi i działań wszystkich, od producentów żywności, przez zainteresowane strony w łańcuchu dostaw żywności, po przemysł spożywczy, detalistów i konsumentów.

🧐Pandemia COVID-19 również stanowi poważne wyzwanie dla bezpieczeństwa żywnościowego w wielu krajach. Zakłócenia w łańcuchach dostaw, środki kwarantanny, zamknięcie znacznej części branży hotelarskiej i szkół… Wszystkie te środki doprowadziły do ​​utraty rynków dla producentów i dystrybutorów, co jeszcze bardziej utrudnia sytuację w przypadku wysokiego poziomu marnotrawienia żywności.

Na dolnym końcu łańcucha dostaw, gdzie konsumenci kupują i gromadzą zapasy w panice, supermarkety, które często są głównymi darczyńcami dla Banków Żywności, walczyły o utrzymanie zapasów na półkach i nie były w stanie przekazać żywności. W międzyczasie większość żywności kupowanej przez gospodarstwa domowe była wyrzucana jako odpady żywnościowe z powodu niezrozumienia oznaczania daty i niewłaściwego przechowywania tych domowych artykułów spożywczych

Zdjęcia (3)

{"register":{"columns":[]}}