W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku

Do zadań Sekcji Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku, wchodzącej w skład Oddziału Nadzoru Sanitarnego należy sprawowanie nadzoru nad warunkami zdrowotnymi żywności, żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

 Zadania realizowane są poprzez: 

  1. sprawowanie nadzoru nad:
    1. jakością zdrowotną środków spożywczych (tym środków specjalnego przeznaczenia żywieniowego, suplementów diety i nowej żywności),
    2. substancjami dodatkowymi, substancjami pomagającymi w przetwarzaniu i innymi składnikami żywności,
    3. materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi,
    4. jakością żywienia ludzi, 
    5. warunkami produkcji i dystrybucji środków spożywczych oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w tym w zakresie przestrzegania obowiązku  prawidłowego znakowania;
  2. udział w likwidacji i opracowaniu ognisk zbiorowych zatruć pokarmowych, akcjach przeciwpowodziowych i działaniach związanych z bioterroryzmem;
  3. współudział w Systemie Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Środkach Żywienia Zwierząt (RASFF); 
  4. realizację planu poboru próbek do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli żywności oraz monitoringu krajowego;
  5. wydawanie decyzji zatwierdzających zakłady i zaświadczeń o wpisie do Rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, decyzji o wykreśleniu z Rejestru lub odmowy wpisu do Rejestru;
  6. dokonywanie oceny prawidłowości i skuteczności Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (Hazard Analysis and Critical Control Point – HACCP) oraz analiz ryzyka, na które narażona może być  żywność w procesie produkcji lub obrocie;
  7. współdziałanie w opiniowaniu dokumentacji projektowej nowych obiektów związanych z produkcją lub obrotem żywnością;
  8. współpracę z innymi organami urzędowej kontroli żywności, organami ścigania oraz innymi instytucjami kontrolującymi w zakresie bezpieczeństwa żywności, materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością.
{"register":{"columns":[]}}