Sekcja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia
Do zadań Sekcji Higieny Żywności i Żywienia, wchodzącej w skład Oddziału Nadzoru Sanitarnego należy sprawowanie nadzoru nad warunkami zdrowotnymi żywności, żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
Zadania realizowane są poprzez:
- sprawowanie nadzoru nad:
- jakością zdrowotną środków spożywczych (tym środków specjalnego przeznaczenia żywieniowego, suplementów diety i nowej żywności),
- substancjami dodatkowymi, substancjami pomagającymi w przetwarzaniu i innymi składnikami żywności,
- materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi,
- jakością żywienia ludzi,
- warunkami produkcji i dystrybucji środków spożywczych oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w tym w zakresie przestrzegania obowiązku prawidłowego znakowania;
- udział w likwidacji i opracowaniu ognisk zbiorowych zatruć pokarmowych, akcjach przeciwpowodziowych i działaniach związanych z bioterroryzmem;
- współudział w Systemie Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Środkach Żywienia Zwierząt (RASFF);
- realizację planu poboru próbek do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli żywności oraz monitoringu krajowego;
- wydawanie decyzji zatwierdzających zakłady i zaświadczeń o wpisie do Rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, decyzji o wykreśleniu z Rejestru lub odmowy wpisu do Rejestru;
- dokonywanie oceny prawidłowości i skuteczności Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (Hazard Analysis and Critical Control Point – HACCP) oraz analiz ryzyka, na które narażona może być żywność w procesie produkcji lub obrocie;
- współdziałanie w opiniowaniu dokumentacji projektowej nowych obiektów związanych z produkcją lub obrotem żywnością;
- współpracę z innymi organami urzędowej kontroli żywności, organami ścigania oraz innymi instytucjami kontrolującymi w zakresie bezpieczeństwa żywności, materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością.