W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Światowy Dzień Jabłka

Światowy_Dzień_Jabłka_

💡KARTKA Z KALENDARZA- 28 września br.

🍏🍎Światowy Dzień Jabłka

👉Te owoce dostarczają nam mnóstwo witamin i energii! Kto z nas ich nie lubi? Jedni lubią słodkie, inni kwaśnie, kruche, twarde, soczyste…

Każde jabłuszko zawiera 10% CUKRU.

🤓💡Dlaczego warto jeść jabłka?

🍎Skórka jabłka zawiera chrom – minerał, który odgrywa ważną rolę u w działaniu insuliny. Insulina jest hormonem, który pomaga regulować poziom cukru we krwi, umożliwiając wykorzystanie cukru do produkcji energii.

🍏Jabłka są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu dają uczucie sytości i przyspieszają metabolizm, korzystnie wpływając na trawienie.

🍎Świeże jabłka są dobrym źródłem witaminy C i doskonałym źródłemkwercetyny, a także mają dużą liczbę polifenoli.

🍏Fitochemikalia to organiczne związki występujące w roślinach, które mają działanie biologiczne, ale nie mają wartości odżywczej. Substancje fitochemiczne nie zostały jeszcze dogłębnie zbadane, ale znane są z ich ogólnych właściwości metabolicznych i przeciwzapalnych.

{"register":{"columns":[]}}