Światowy Dzień Jabłka
KARTKA Z KALENDARZA- 28 września br.
Światowy Dzień Jabłka
Te owoce dostarczają nam mnóstwo witamin i energii! Kto z nas ich nie lubi? Jedni lubią słodkie, inni kwaśnie, kruche, twarde, soczyste…
Każde jabłuszko zawiera 10% CUKRU.
Dlaczego warto jeść jabłka?
Skórka jabłka zawiera chrom – minerał, który odgrywa ważną rolę u w działaniu insuliny. Insulina jest hormonem, który pomaga regulować poziom cukru we krwi, umożliwiając wykorzystanie cukru do produkcji energii.
Jabłka są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu dają uczucie sytości i przyspieszają metabolizm, korzystnie wpływając na trawienie.
Świeże jabłka są dobrym źródłem witaminy C i doskonałym źródłemkwercetyny, a także mają dużą liczbę polifenoli.
Fitochemikalia to organiczne związki występujące w roślinach, które mają działanie biologiczne, ale nie mają wartości odżywczej. Substancje fitochemiczne nie zostały jeszcze dogłębnie zbadane, ale znane są z ich ogólnych właściwości metabolicznych i przeciwzapalnych.