Zalecane minimum 400g warzyw
Zalecane minimum 400g warzyw
#WHO zaleca spożywanie co najmniej 400 g warzyw i owoców dziennie, przy czym większość powinny stanowić warzywa.
Niestety nadal większość z nas nie realizuje tych wytycznych. Podpowiadamy, jak to zrobić. Około 400 g warzyw i owoców dziennie to:
garść rzodkiewek, 2 ogórki gruntowe, 4 szparagi, 2 garście sałaty, 1 szklanka truskawek lub
½ papryki, 2 średnie marchewki, 1 średni burak, 2 brzoskwinie lub
1 średni pomidor, garść różyczek brokuła, garść fasolki szparagowej, 1 średnie jabłko.
Czy nadal myślisz, że to dużo?
Na grafice podpowiadamy, jak włączyć odpowiednie ilości warzyw i owoców do posiłków.
Pamiętaj, że każda dodatkowa porcja to dalsze korzyści dla zdrowia.
Źródło : NCEŻ