Źródła cukru w naszej diecie. Cukrowe bomby i inne pułapki
“Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby nie przekraczać spożycia 10 łyżeczek cukru dziennie (przy diecie 2000 kcal), a jeszcze korzystniej dla zdrowia byłoby spożywać mniej niż 5 łyżeczek.
Dane dotyczące spożycia cukru są alarmujące! Statystyczny Polak spożywa nieco ponad 42 kg cukru rocznie.
Jeśli przeliczymy taką ilość na dzień, okazuje się, że średnio spożywamy aż 23 łyżeczki cukru dziennie – czyli prawie 2,5 razy więcej niż maksymalny limit dla osoby dorosłej.”
Czy wiesz gdzie kryje się cukier w produktach spożywczych?
W jaki sposób możesz go ograniczyć?
Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w artykule eksperta NCEŻ, kierownika Zakładu Edukacji Żywieniowej
https://planujedlugiezycie.pl/.../zrodla-cukru-w-naszej.../
Źródło: NCEŻ