Żywieniowy niezbędnik plażowicza
Wakacyjne plażowanie w pełni.
Co warto zabrać zabrać ze sobą do plecaka?
Oto nasze sugestie:
Przede wszystkim wodę - regularne nawadnianie organizmu jest bardzo ważne. Szczególnie w gorące dni pamiętaj o systematycznym popijaniu płynów.
Przekąski na ciepły dzień na plaży:
twarde warzywa np. marchewka, papryka, kalarepa, ogórek - pokrojone w słupki,
owoce np. jabłka, morele, brzoskwinie, gruszki, borówki,
niesolone orzechy i pestki,
niesłodzone suszone owoce np. jabłka, morele, śliwki,
kanapki (warto spakować je w sztywny pojemnik, aby uniknąć zgniecenia),
domowe muffinki z warzywami lub owocami,
domowe batony zbożowe na bazie płatków owsianych.
Jeżeli chcesz zabrać ze sobą produkty wrażliwe na wysoką temperaturę (np. koktajl warzywno-owocowy, naturalne produkty mleczne, sałatki, pasty warzywne), zaopatrz się w torbę termiczną lub wkłady chłodzące, które pozwolą na ich bezpieczne przechowywanie.
Źródło : NCEŻ