#EUChooseSafeFood odsłona druga. Godna zaufania nauka dla bezpiecznej żywności.
Drugi rok wspólnej kampanii EFSA i GIS dotyczącej bezpieczeństwa żywności
Celem kampanii #EUChooseSafeFood jest pomoc konsumentom w podejmowaniu świadomych decyzji. Kampania o zasięgu unijnym umożliwia konsumentom łatwy dostęp do praktycznych informacji przydatnych podczas kupowania i spożywania żywności – od pomocy przy czytaniu etykiet i informacji na temat substancji dodatkowych, do wskazówek na temat przygotowania i przechowywania produktów spożywczych. 10 sierpnia rozpoczął się drugi rok kampanii, w którym poruszany jest szereg nowych tematów interesujących konsumentów - takich jak suplementy diety, alergeny czy nowa żywność.
Suplementy diety. Czy preparaty multiwitaminowe są bezpieczne i czy faktycznie ich potrzebujemy? Dzięki naukowcom z całej UE suplementy diety są sprawdzane pod kątem bezpieczeństwa jak również mając na uwadze potrzeby żywieniowe - możesz więc sięgać po nie w razie potrzeby!
Więcej informacji o #FoodSupplements na stronie
https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/topic/eu/food-supplements
Nowa żywność. Chia, komosa, świerszcze - to nowa żywność, która stosunkowo niedawno pojawiła się w Europie. Dzięki unijnym naukowcom masz pewność, że mogą być bezpiecznie spożywane.
Więcej informacji o #NovelFood na stronie https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/topic/eu/novel-foods
Dodatki mogą być słodkie, kolorowe i praktyczne, ale czy są bezpieczne? W UE odpowiedź brzmi TAK!
Dowiedz się więcej o dodatkach na stronie
https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/topic/pl/additives
Alergeny. W UE istnieje 14 alergenów, które muszą być oznaczone na opakowaniach żywności, poparte zaleceniami unijnych naukowców. Możesz więc cieszyć się jedzeniem, jednocześnie dbając o swoje bezpieczeństwo.
Dowiedz się więcej o alergenach na stronie:
https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/topic/pl/allergens
Zanieczyszczenia. Naukowcy z UE gromadzą i badają dane dotyczące substancji zanieczyszczających, takich jak akrylamid oraz udzielają zrozumiałych porad, jak je ograniczać lub unikać.
Dowiedz się więcej o zanieczyszczeniach na stronie:
https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/topic/pl/contaminants
Choroby przenoszone przez żywność. Jedzenie powinno nas uszczęśliwiać, a nie powodować choroby. Naukowcy z UE badają zagrożenia związane z bakteriami, takimi jak Salmonella, pomagając zapobiegać zanieczyszczeniu nimi żywności, abyś mógł spokojnie się nią cieszyć.
Więcej informacji o chorobach przenoszonych przez żywność można znaleźć na stronie:
https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/topic/pl/foodborne-diseases
Higiena żywności. Chcesz poznać sekret przygotowywania potraw w sposób higieniczny? Postępuj zgodnie z prostą check-listą opartą na badaniach UE.
Dowiedz się więcej o higienie żywności na stronie:
https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/topic/pl/food-hygiene
Opakowania żywności. Naukowcy z UE oceniają opakowania, upewniając się, że nie mają one negatywnego wpływu na zawartą w nich żywność. Możesz więc bez obaw rozpakować i cieszyć się każdą potrawą.
Dowiedz się więcej o opakowaniach żywności na stronie:
https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/topic/pl/packaging