Sekcja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia
Zadania Sekcji Bezpieczeństwa Żywności
Sekcja Bezpieczeństwa Żywności realizuje zadania w zakresie nadzoru nad warunkami produkcji, transportu, przechowywania i obrotu żywnością, warunkami żywienia zbiorowego i warunkami zdrowotnymi produkcji i obrotu materiałami i wyrobami do kontaktu z żywnością oraz kosmetykami, a w szczególności poprzez:
- kontrole przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne przy produkcji żywności, obrocie żywnością oraz materiałami i wyrobami do kontaktu z żywnością;
- kontrole warunków transportu żywności;
- pobieranie próbek do badań laboratoryjnych w Zintegrowanym Systemie Badań w ramach urzędowej kontroli i monitoringu;
- zatwierdzanie zakładów produkcji i obrotu żywnością i materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz prowadzenie ewidencji (rejestru) obiektów żywnościowo-żywieniowych;
- przekazywanie informacji w ramach systemu RASFF i RAPEX;
- dokonywanie oględzin partii towaru z importu i wydawanie świadectw spełnienia wymagań zdrowotnych w ramach granicznej kontroli sanitarnej w miejscach docelowego przeznaczenia;
- dochodzenie przyczyn zatruć pokarmowych, opracowywanie dokumentów, pobieranie próbek podejrzanych o spowodowanie zatrucia;
- współpracę z Inspekcją Weterynaryjną;
- opracowanie ocen i analiz stanu sanitarnego zakładów, danych statystycznych z działalności oddziału;
- przeprowadzanie kontroli interwencyjnych.