Zakres zadań
- nadzór sanitarny nad warunkami produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunkami żywienia zbiorowego,
- nadzór sanitarny nad warunkami produkcji materiałów i obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi,
- nadzór nad bezpieczeństwem żywności,
- udział w Systemie RAPEX,
- nadzór nad higieną procesów technologicznych,
- udział w działalności profilaktycznej oraz zwalczaniu ognisk zachorowań na choroby zakaźne, w tym zatruć pokarmowych,
- prowadzenie postępowania administracyjnego w związku z przedmiotowym nadzorem,
- załatwianie, ewidencjonowanie wniosków, petycji oraz wniosków o interwencję w zakresie swojego działania,
- współudział w szerzeniu oświaty zdrowotnej i promocji zdrowia w zakresie problematyki higieny żywności, żywienia i materiałów do kontaktu z żywnością,
- prowadzenie ewidencji obiektów żywieniowo-żywnościowych funkcjonujących na obszarze działania Powiatowej Stacji,
- prowadzenie bazy danych o podmiotach zajmujących się produkcją i obrotem żywnością,
- organizacja i udział w systemie wczesnego ostrzegania o produktach niebezpiecznych (RASFF),
- nadzór na realizacją zasad GMP, GHP oraz procedur opartych na zasadach HACCP,
- sporządzanie teoretycznych ocen sposobu żywienia i jadłospisów grup ludności,
- nadzór nad importem żywności i materiałów do kontaktu z żywnością,
- nadzór sanitarny w sytuacjach zagrożeń nadzwyczajnych i klęsk żywiołowych,
- opracowywanie rocznych planów pracy i sporządzanie obowiązujących sprawozdań,
- utrzymanie i doskonalenie systemu zarządzania jakością,
- współdziałanie z organami rządowymi i samorządowymi w zakresie bezpieczeństwa żywności,
- współpraca z Inspekcją Weterynaryjną, Inspekcją Farmaceutyczną oraz Inspekcją Handlową,
- współpraca z Państwową Inspekcją Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz Inspekcją Ochrony Środowiska,
- sprawowanie nadzoru nad produkcją pierwotną, sprzedażą bezpośrednią oraz rolniczym handlem detalicznym,
- pobieranie próbek żywności, materiałów do kontaktu z żywnością, produktów kosmetycznych oraz sporządzanie orzeczeń do wyników badań,
- sporządzanie okresowych i rocznych sprawozdań z zadań nadzorowych;
Informacje o publikacji dokumentu
- Pierwsza publikacja:
- 25.10.2021 13:49 Maciej Majchrzak
- Wytwarzający/ Odpowiadający:
- Justyna Antolak
Tytuł | Wersja | Dane zmiany / publikacji |
---|---|---|
Zakres zadań | 2.0 | 17.03.2023 13:32 Maciej Majchrzak |
Zakres zadań | 1.0 | 25.10.2021 13:49 Maciej Majchrzak |
Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP