W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zakres zadań

  1. nadzór sanitarny nad warunkami produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunkami żywienia zbiorowego,
  2. nadzór sanitarny nad warunkami produkcji materiałów i obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi,
  3. nadzór nad bezpieczeństwem żywności,
  4. udział w Systemie RAPEX,
  5. nadzór nad higieną procesów technologicznych,
  6. udział w działalności profilaktycznej oraz zwalczaniu ognisk zachorowań na choroby zakaźne, w tym zatruć pokarmowych,
  7. prowadzenie postępowania administracyjnego w związku z przedmiotowym nadzorem,
  8. załatwianie, ewidencjonowanie wniosków, petycji oraz wniosków o interwencję w zakresie swojego działania,
  9. współudział w szerzeniu oświaty zdrowotnej i promocji zdrowia w zakresie problematyki higieny żywności, żywienia i materiałów do kontaktu z żywnością,
  10. prowadzenie ewidencji obiektów żywieniowo-żywnościowych funkcjonujących na obszarze działania Powiatowej Stacji,
  11. prowadzenie bazy danych o podmiotach zajmujących się produkcją i obrotem żywnością,
  12. organizacja i udział w systemie wczesnego ostrzegania o produktach niebezpiecznych (RASFF),
  13. nadzór na realizacją zasad GMP, GHP oraz procedur opartych na zasadach HACCP,
  14. sporządzanie teoretycznych ocen sposobu żywienia i jadłospisów grup ludności,
  15. nadzór nad importem żywności i materiałów do kontaktu z żywnością,
  16. nadzór sanitarny w sytuacjach zagrożeń nadzwyczajnych i klęsk żywiołowych,
  17. opracowywanie rocznych planów pracy i sporządzanie obowiązujących sprawozdań,
  18. utrzymanie i doskonalenie systemu zarządzania jakością,
  19. współdziałanie z organami rządowymi i samorządowymi w zakresie bezpieczeństwa żywności,
  20. współpraca z Inspekcją Weterynaryjną, Inspekcją Farmaceutyczną oraz Inspekcją Handlową,
  21. współpraca z Państwową Inspekcją Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz Inspekcją Ochrony Środowiska,
  22. sprawowanie nadzoru nad produkcją pierwotną, sprzedażą bezpośrednią oraz rolniczym handlem detalicznym,
  23. pobieranie próbek żywności, materiałów do kontaktu z żywnością, produktów kosmetycznych oraz sporządzanie orzeczeń do wyników badań,
  24. sporządzanie okresowych i rocznych sprawozdań z zadań nadzorowych;
Logo Biuletynu Informacji Publicznej
Informacje o publikacji dokumentu
Pierwsza publikacja:
25.10.2021 13:49 Maciej Majchrzak
Wytwarzający/ Odpowiadający:
Justyna Antolak
Tytuł Wersja Dane zmiany / publikacji
Zakres zadań 2.0 17.03.2023 13:32 Maciej Majchrzak
Zakres zadań 1.0 25.10.2021 13:49 Maciej Majchrzak

Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP

{"register":{"columns":[]}}