Zakres Obowiązków
Do zakresu działania Sekcji Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku należy w szczególności:
-
- Kontrola przestrzegania postanowień ustawy o Państwowej Inspekcji Sanitarnej, przepisów zawartych w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia, ustawy o kosmetykach, przepisów wykonawczych na ich podstawach jak również Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady oraz Komisji Europejskiej w zakresie bezpieczeństwa żywności i materiałów do kontaktu z żywnością.
2)Kontrola przestrzegania przepisów Rozporządzenia (WE) Nr 1829/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie genetycznie zmodyfikowanej żywności i paszy (Dz. Urz. UE L268 z 18.10.2003 r., str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdział 13, t.32, str. 432), w zakresie identyfikacji organizmów genetycznie zmodyfikowanych w żywności oraz znakowania żywności genetycznie zmodyfikowanej. - Kontrola przestrzegania przepisów Rozporządzenia (WE) Nr 1830/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. dotyczącego możliwości śledzenia i etykietowania organizmów zmodyfikowanych genetycznie oraz możliwości śledzenia żywności i produktów paszowych wyprodukowanych z organizmów zmodyfikowanych genetycznie i zmieniającego dyrektywę 2001/18/WE (Dz. Urz. UE L268 z 18.10.2003 r. strona 24 z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne rozdział 13, t.32, str. 455), w zakresie przekazywania i przechowywania wymaganej dokumentacji dotyczącej żywności genetyczni zmodyfikowanej.
- Sprawowanie bieżącego nadzoru sanitarnego nad warunkami produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz działalnością w zakresie zorganizowanego żywienia konsumentów.
- Sprawowanie nadzoru nad warunkami produkcji i obrotu przedmiotów użytku, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, kosmetykami oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi.
- Pobór prób żywności i przedmiotów użytku do badań w ramach krajowego systemu urzędowej kontroli żywności i monitoringu.
- Opracowywanie opinii o jakości zdrowotnej żywności i przedmiotów użytku.
- Sprawowanie nadzoru nad wdrażaniem systemów jakości w zakładach żywienia i żywności, w tym: realizacja zadań GHP/GMP oraz systemu HACCP.
- Prowadzenie rejestru zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
- Wykonywanie ocen sposobu żywienia określonych grup ludności na podstawie teoretycznych ocen wyżywienia w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego, wydawanie opinii.
- Udział w opiniowaniu planów budowy, rozbudowy i adaptacji zakładów produkcji i obrotu środków spożywczych.
- Uczestniczenie w działalności profilaktycznej oraz w zwalczaniu ognisk zatruć pokarmowych.
- Opracowywanie liczbowe wyników kontroli z nadzoru nad obiektami żywności, żywienia i przedmiotów użytku oraz analiza danych.
- Realizacja zadań w ramach systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach RASFF i RAPEX.
- Sprawowanie nadzoru nad warunkami zdrowotnymi żywienia w placówkach nauczania i wychowania,
- Przygotowywanie projektów decyzji w sprawie zatwierdzenia, warunkowego zatwierdzenia, przedłużenia warunkowego zatwierdzenia, zawieszenia lub cofnięcia zatwierdzenia zakładów, które produkują lub wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia niezwierzęcego oraz wprowadzają do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego, nieobjętych urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej.
- Kontrola przestrzegania postanowień ustawy o Państwowej Inspekcji Sanitarnej, przepisów zawartych w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia, ustawy o kosmetykach, przepisów wykonawczych na ich podstawach jak również Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady oraz Komisji Europejskiej w zakresie bezpieczeństwa żywności i materiałów do kontaktu z żywnością.