Higiena Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku
Zakres działalności Sekcji Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku PSSE w Myśliborzu, to:
- Nadzór nad warunkami produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunkami żywienia zbiorowego.
- Nadzór nad jakością zdrowotną żywności.
- Nadzór nad warunkami zdrowotnymi produkcji materiałów i obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, produktami kosmetycznymi oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi.
- Nadzór nad przestrzeganiem obowiązujących przepisów prawa o produktach kosmetycznych, w tym przestrzegania obowiązku prawidłowego znakowania.
- Pobieranie do badań laboratoryjnych próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, produktów kosmetycznych, próbek sanitarnych.
- Monitoring suplementów diety, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz środków spożywczych wzbogaconych wprowadzanych po raz pierwszy do obrotu na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej.
- Podejmowanie działań nadzorowych dot. powiadamiania o niebezpiecznej żywności, o niebezpiecznych materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach funkcjonującego Systemu RASFF,
- Podejmowanie działań nadzorowych mających na celu wycofanie z obrotu niebezpiecznych produktów kosmetycznych w ramach sieci Systemu RAPEX.
- Nadzór nad nową żywnością, w tym GMO.
- Nadzór nad żywnością importowaną.
- Podejmowanie działań w ramach Systemu TRACES w zakresie odpraw granicznych.
- Nadzór nad obrotem grzybami na targowiskach i w innych miejscach ich sprzedaży.
- Nadzór nad suplementami diety i środkami spożywczymi specjalnego przeznaczenia żywieniowego znajdującymi się w obrocie handlowym.
- Udział w zwalczaniu chorób szerzących się drogą pokarmową i opracowywanie ognisk chorób przenoszonych drogą pokarmową we współpracy z innymi sekcjami Powiatowej Stacji.
- Ocena działania systemów kontroli wewnętrznej w nadzorowanych zakładach oraz ocena i analiza systemu GHP,GMP,HACCP.
- Nadzór sanitarny nad obiektami ruchomymi, tymczasowymi, handlem obwoźnym, targowiskami i imprezami masowymi.
- Nadzór nad warunkami zdrowotnymi żywności i żywienia w placówkach oświatowo-wychowawczych.
- Podejmowanie działań w związku z interwencjami konsumentów dot. nieprawidłowości w zakresie produkcji lub wprowadzania do obrotu środków spożywczych.
- Nadzór nad przestrzeganiem obowiązków wynikających z przepisów ustawy o ochronie zdrowia przed następstwem używania tytoniu i wyrobów tytoniowych.
- Opracowywanie zasadniczych przedsięwzięć i zamierzeń Sekcji oraz sporządzanie sprawozdań z ich realizacji.
- Przygotowanie sprawozdań oraz materiałów służących do oceny stanu sanitarnego nadzorowanych obiektów.
- Współpraca z innymi służbami kontrolnymi m.in. Inspekcją Weterynaryjną, Inspekcją Farmaceutyczną, Inspekcją Ochrony Środowiska, Inspekcją Jakości Handlowej Artykułów Rolno- Spożywczych , Państwową Inspekcją Ochrony Roślin i Nasiennictwa zgodnie z zawartymi porozumieniami, a ponadto z Inspekcją Handlową oraz Policją, a także jednostkami samorządu terytorialnego.
- Uczestniczenie w dopuszczeniu do użytku obiektów nowo wybudowanych, zmodernizowanych, adaptowanych w całości lub części do działalności w zakresie produkcji, przetwórstwa lub sprzedaży środków spożywczych, w tym zatwierdzanie oraz rejestracja zakładów podlegających nadzorowi PIS.
- Prowadzenie postępowań administracyjno-egzekucyjnych w zakresie zagadnień dotyczących Sekcji.
- Organizowanie, prowadzenie i uczestniczenie w szkoleniach wewnętrznych i zewnętrznych.
- Upowszechnianie wiedzy o żywności, propagowanie zasad racjonalnego żywienia i zachowań prozdrowotnych, promowanie zdrowego stylu życia wspólnie z innymi pracownikami Powiatowej Stacji.