W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Higiena Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku

Zakres działalności Sekcji Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku PSSE w Myśliborzu, to:

  1. Nadzór nad warunkami produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunkami żywienia zbiorowego.
  2. Nadzór nad jakością zdrowotną żywności.
  3. Nadzór nad warunkami zdrowotnymi produkcji materiałów i obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, produktami kosmetycznymi oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi.
  4. Nadzór nad przestrzeganiem obowiązujących przepisów prawa o produktach kosmetycznych, w tym przestrzegania obowiązku prawidłowego znakowania.
  5. Pobieranie do badań laboratoryjnych próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, produktów kosmetycznych, próbek sanitarnych.
  6. Monitoring suplementów diety, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz środków spożywczych wzbogaconych wprowadzanych po raz pierwszy do obrotu na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej.
  7. Podejmowanie działań nadzorowych dot. powiadamiania o niebezpiecznej żywności, o niebezpiecznych materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach funkcjonującego Systemu RASFF,
  8. Podejmowanie działań nadzorowych mających na celu wycofanie z obrotu niebezpiecznych produktów kosmetycznych w ramach sieci Systemu RAPEX.
  9. Nadzór nad nową żywnością, w tym GMO. 
  10. Nadzór nad żywnością importowaną.
  11. Podejmowanie działań w ramach Systemu TRACES w zakresie odpraw granicznych.
  12. Nadzór nad obrotem grzybami na targowiskach i w innych miejscach ich sprzedaży.
  13. Nadzór nad suplementami diety i środkami spożywczymi specjalnego przeznaczenia żywieniowego znajdującymi się w obrocie handlowym.
  14. Udział w zwalczaniu chorób szerzących się drogą pokarmową i opracowywanie ognisk chorób przenoszonych drogą pokarmową we współpracy z innymi sekcjami Powiatowej Stacji. 
  15. Ocena działania systemów kontroli wewnętrznej w nadzorowanych zakładach oraz ocena i analiza systemu GHP,GMP,HACCP.
  16. Nadzór sanitarny nad obiektami ruchomymi, tymczasowymi, handlem obwoźnym, targowiskami i imprezami masowymi.
  17. Nadzór nad warunkami zdrowotnymi żywności i żywienia w placówkach oświatowo-wychowawczych.
  18. Podejmowanie działań w związku z interwencjami konsumentów dot. nieprawidłowości w zakresie produkcji lub wprowadzania do obrotu środków spożywczych.
  19. Nadzór nad przestrzeganiem obowiązków wynikających z przepisów ustawy o ochronie zdrowia przed następstwem używania tytoniu i wyrobów tytoniowych.
  20. Opracowywanie zasadniczych przedsięwzięć i zamierzeń Sekcji oraz sporządzanie sprawozdań z ich realizacji.
  21. Przygotowanie sprawozdań oraz materiałów służących do oceny stanu sanitarnego nadzorowanych obiektów. 
  22. Współpraca z innymi służbami kontrolnymi m.in. Inspekcją Weterynaryjną, Inspekcją Farmaceutyczną, Inspekcją Ochrony Środowiska, Inspekcją Jakości Handlowej Artykułów Rolno- Spożywczych , Państwową Inspekcją Ochrony Roślin i Nasiennictwa zgodnie z zawartymi porozumieniami, a ponadto z Inspekcją Handlową oraz Policją, a także jednostkami samorządu terytorialnego. 
  23. Uczestniczenie w dopuszczeniu do użytku obiektów nowo wybudowanych, zmodernizowanych, adaptowanych w całości lub części do działalności w zakresie produkcji, przetwórstwa lub sprzedaży środków spożywczych, w tym zatwierdzanie oraz rejestracja zakładów podlegających nadzorowi PIS.
  24. Prowadzenie postępowań administracyjno-egzekucyjnych w zakresie  zagadnień dotyczących Sekcji.
  25. Organizowanie, prowadzenie i uczestniczenie w szkoleniach wewnętrznych i zewnętrznych.
  26. Upowszechnianie wiedzy o żywności, propagowanie zasad racjonalnego żywienia i zachowań prozdrowotnych, promowanie zdrowego stylu życia wspólnie z innymi pracownikami Powiatowej Stacji.
{"register":{"columns":[]}}