Lepsze i gorsze tłuszcze - czym się różnią i jak je wybierać
23.09.2024
Tłuszcze są niezbędnym składnikiem naszej diety, dostarczając energii i pełniąc wiele ważnych funkcji w organizmie. Jednak nie wszystkie tłuszcze są takie same - niektóre są zdecydowanie korzystniejsze dla naszego zdrowia niż inne.
Tłuszcze nasycone kontra nienasycone
Tłuszcze możemy podzielić na dwie główne kategorie:
- Tłuszcze nasycone
- Występują głównie w produktach odzwierzęcych, takich jak mięso, smalec, masło, sery.
- Spożywane w nadmiernych ilościach mogą podwyższać poziom złego cholesterolu LDL.
- Tłuszcze nienasycone
- Dzielimy je na tłuszcze jednonienasycone (np. oliwa z oliwek, awokado) oraz wielonienasycone (np. oleje roślinne, ryby).
- Mają korzystny wpływ na serce i naczynia krwionośne, pomagając obniżać poziom złego cholesterolu.
Jak wybierać lepsze tłuszcze?
Aby zadbać o zdrowie, warto wybierać produkty bogate w tłuszcze nienasycone, takie jak:
- Oliwa z oliwek, awokado, orzechy, nasiona
- Ryby, szczególnie tłuste, jak łosoś, makrela, śledź
- Oleje roślinne, np. z oliwek, avocado, orzechów
Natomiast tłuszcze nasycone warto ograniczać, wybierając chude mięso, niskotłuszczowe nabiały i unikając produktów typu fast food.
Pamiętajmy, że umiar i zrównoważona dieta są kluczem do utrzymania dobrego stanu zdrowia.