Informacje ogólne
Od 28 października 2006r. obowiązuje Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( t.j. Dz. U. z 2017 r., poz. 149 z późn. zm.).
Zgodnie z ustawą, przedsiębiorcy którzy zamierzają produkować żywność pochodzenia niezwierzęcego oraz prowadzić handel detaliczny środkami spożywczymi pochodzenia zwierzęcego i niezwierzęcego mają obowiązek uzyskania zatwierdzenia zakładu przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego oraz uzyskania wpisu do rejestru zakładów.
Zatwierdzenie zakładu polega na stwierdzeniu, że zakład spełnia odpowiednie wymagania prawa żywnościowego, określone w powołanej ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz Rozporządzeniu (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29.04.2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz .U. UE, rozdz. 13, t.34, str.319).
W celu uzyskania wpisu do rejestru oraz zatwierdzenia zakładu należy złożyć wniosek o zatwierdzenie zakładu oraz o wpis do rejestru zakładów, który powinien zawierać:
- imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres wnioskodawcy oraz numer identyfikacji podatkowej (NIP), jeżeli podmiot taki numer posiada,
- określenie rodzaju i zakresu działalności, która ma być prowadzona w zakładzie, w tym rodzaju żywności, która ma być przedmiotem produkcji lub obrotu,
- określenie lokalizacji zakładu lub miejsca prowadzenia działalności gospodarczej,
Do wniosku należy dołączyć:
- aktualny odpis z Krajowego rejestru Sądowego albo zaświadczenie o wpisie do Ewidencji Działalności Gospodarczej, jeżeli wnioskodawca prowadzi działalność gospodarczą;
- kopię zezwolenia na pobyt rezydenta lub długoterminowego WE udzielonego przez inne państwo członkowskie UE, w przypadku gdy wnioskodawca będący cudzoziemcem, w rozumieniu przepisów o cudzoziemcach, zamierza prowadzić działalność gospodarczą na podstawie przepisów obowiązujących w tym zakresie na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej, albo
- zaświadczenie o wpisie do ewidencji gospodarstw rolnych, w rozumieniu przepisów o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności, zawierające numer identyfikacyjny – w odniesieniu do podmiotów działających na rynku spożywczym prowadzących działalność w zakresie dostaw bezpośrednich;
- w przypadku zgłoszenia urządzeń dystrybucyjnych – wykaz tych urządzeń zawierający typ urządzenia, nazwę producenta i rok jego produkcji oraz datę uruchomienia.
Wniosek należy złożyć w terminie co najmniej 30 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności.
Podmioty działające na rynku spożywczym, których zakłady nie są wpisane do rejestru, są obowiązane w okresie sześciu miesięcy od dnia wejścia w życie ustawy, złożyć wnioski o wpis do rejestru zakładów lub o zatwierdzenie zakładu, tj. do dnia 28 kwietnia 2007 r.
Materiały
Wniosek o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów państwowej inspekcji sanitarnejwniosek_o_zatwierdzenie_zakładu_i_o_wpis_do_rejestru.doc 0.05MB Wniosek o wykreślenie zakładu z rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów państwowej inspekcji sanitarnej
wniosek-o-wykreślenie-zakładu-z-rejestru-zakładów-podlegających-urzędowej-kontroli-organów-Państwowej-Inspekcji-Sanitarnej.doc 0.05MB Wniosek o dokonanie zmian w rejestrze zakładów podlegających urzędowej kontroli organów państwowej inspekcji sanitarnej
wniosek_O_DOKONANIE_ZMIAN_W_REJESTRZE_.doc 0.04MB Wniosek o wpis zakładu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów państwowej inspekcji sanitarnej
wniosek_o_wpis_do_rejestru_wg_rozporzadzenia_MZ.doc 0.06MB Wniosek o dokonanie granicznej kontroli sanitarnej środka spożywczego/materiału lub wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością
wniosek_o_graniczna_kontrolę_sanitarną.rtf 0.11MB Wniosek o wydanie opinii sanitarnej na środek transportu do przewozu art. spożywczych
środek_transportu.doc 0.02MB