Opublikowano tłumaczenie Kodeksu Żywnościowego CXC 80-2020 „Kodeks postępowania w zakresie zarządzania alergenami pokarmowymi dla podmiotów działających na rynku spożywczym"
08.08.2022
Główny Inspektorat Sanitarny przygotował tłumaczenie dokumentu Kodeksu Żywnościowego CXC 80-2020 „Kodeks postępowania w zakresie zarządzania alergenami pokarmowymi dla podmiotów działających na rynku spożywczym”.
Norma Kodeksu została pierwotnie opublikowana przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w języku angielskim jako code of practice on food allergen management for food business operators CXC 80-2020. Ze względu na istotność tego dokumentu, z inicjatywy Głównego Inspektoratu Sanitarnego wykonane zostało tłumaczenie na język polski. Statut przetłumaczonego dokumentu w wersji polskiej pozostaje nieformalny, natomiast został on zweryfikowany przez GIS pod względem merytorycznym. W związku z powyższym, w przypadku rozbieżności rozstrzygający będzie język oryginału.
Poniżej do pobrania norma Kodeksu Żywnościowego CXC 80-2020 Kodeks postępowania w zakresie zarządzania alergenami pokarmowymi dla podmiotów działających na rynku spożywczym:
-
polska wersja językowa – tłumaczenie nieoficjalne (dokument pdf.);
-
oryginalna, angielska wersja językowa - (dokument pdf.)
Dodatkowe informacje znajdują się na podstronie poświęconej żywności.
Źródło: https://www.gov.pl/web/gis/opublikowano-tlumaczenie-kodeksu-zywnosciowego-cxc-80-2020-kodeks-postepowania-w-zakresie-zarzadzania-alergenami-pokarmowymi-dla-podmiotow-dzialajacych-na-rynku-spozywczym
Materiały
Załącznik - Norma Kodeksu Żywnościowego CXC 80-2020–ENZAŁ_Norma_Kodeksu_Żywnościowego_CXC_80-2020_–_EN.pdf 0.51MB Załącznik - Norma Kodeksu Żywnościowego CXC 80-2020–PL
ZAŁ_Norma_Kodeksu_Żywnościowego_CXC_80-2020_–_PL.pdf 0.38MB