W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sekcja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia

Sekcja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia

Ewelina Strauss - kierownik Sekcji BŻŻ

pok. 301, 304, 305, 331, 332

tel. /89/ 524 84 10

Do zadań Sekcji Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia należy w szczególności:

  • sprawowanie nadzoru sanitarnego nad przestrzeganiem prawidłowych warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
  • sprawowanie nadzoru sanitarnego nad przestrzeganiem warunków bezpieczeństwa żywności w zakładach żywienia zbiorowego – nadzór nad jakością żywienia w restauracjach, stołówkach zakładowych, stołówkach szpitalnych, bufetach, stołówkach szkolnych i przedszkolnych, na koloniach, obozach, w domach wczasowych, w domach opieki społecznej, w zakładach małej gastronomii i wszystkich innych placówkach żywieniowych,
  • pobieranie próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli i monitoringu, w celu sprawdzenia przestrzegania przez przedsiębiorców kryteriów bezpieczeństwa żywności. Prowadzenie bazy danych w tym zakresie w systemie Epibaza,
  • sprawowanie nadzoru sanitarnego nad przestrzeganiem prawidłowych warunków produkcji kosmetyków i ich obrotu,
  • pobieranie próbek kosmetyków do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli,
  • podejmowanie działań dotyczących powiadamiania o niebezpiecznej żywności, o niebezpiecznych materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w ramach  systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych – RASFF,
  • podejmowanie działań mających na celu wycofanie z obrotu niebezpiecznych kosmetyków w ramach sieci systemu RAPEX,
  • dochodzenie przy współudziale sekcji nadzoru przeciwepidemicznego w przypadku zatruć pokarmowych oraz opracowywanie dokumentacji w tym zakresie,
  • podejmowanie działań na rzecz polepszenia jakości zdrowotnej żywności i żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz warunków sanitarnych w zakładach sektora spożywczego,
  • uczestniczenie w dopuszczeniu do użytku obiektów nowo wybudowanych, zmodernizowanych, adaptowanych w całości lub części do działalności w zakresie produkcji, przetwórstwa, lub sprzedaży środków spożywczych,
  • prowadzenie działań w ramach granicznej kontroli sanitarnej, w tym działań w systemie TRACES-NT,
  • prowadzenie postępowań administracyjnych z zakresu prawa żywnościowego.

 

Materiały

Wniosek o wpis zakładu do rejestru
Wniosek​_o​_wpis​_zakadu​_do​_rejestru​_5.pdf 0.29MB
Wniosek o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów
Wniosek​_o​_zatwierdzenie​_zakadu​_i​_o​_wpis​_do​_rejestru​_zakadw​_5.pdf 0.29MB
Prośba o zatwierdzenie zakladu do prowadzenia działalności
Proba​_o​_zatwierdzenie​_zakladu​_do​_prowadzenia​_dziaalnoci​_5.pdf 0.27MB
Wniosek o dokonanie zmian w rejestrze zakładów
Wniosek​_o​_dokonanie​_zmian​_w​_rejestrze​_zakadw​_5.pdf 0.29MB
Wniosek o wykreślenie zakładu z rejestru zakładów
Wniosek​_o​_wykrelenie​_zakadu​_z​_rejestru​_zakadw​_5.pdf 0.29MB
Pismo uzupełniające w związku z przejęciem działalności w zakładzie
5​_Pismo​_uzupeniajce​_w​_zwizku​_ze​_zmian​_waciciela.pdf 0.15MB
Wniosek o wydanie decyzji na sprzedaż alkoholu
6​_Wniosek​_o​_wydanie​_decyzji​_na​_sprzedaz​_alkoholu.pdf 0.14MB
Wniosek o wydanie zaśw. na środek transportu
wniosek​_o​_wydanie​_zaśw​_na​_środek​_transportudocx​_(s).pdf 0.16MB
Wniosek o wydanie zaświadczenia na środek transportu.
wniosek​_o​_wydanie​_zaśw​_na​_środek​_transportu.docx 0.02MB
Wniosek o dokonanie granicznej kontroli sanitarnej środka spożywczego materiału lub wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywności
Wniosek​_o​_dokonanie​_granicznej​_kontroli​_sanitarnej​_rodka​_spoywczego​_materiau​_lub​_wyrobu​_przeznaczonego​_do​_kontaktu​_z​_ywnoci​_5.doc 0.06MB
Wniosek o dokonanie granicznej kontroli sanitarnej substancji pomagającej w przetwarzaniu
Wniosek​_o​_dokonanie​_granicznej​_kontroli​_sanitarnej​_substancji​_pomagajcej​_w​_przetwarzaniu​_5.doc 0.06MB
Logo Biuletynu Informacji Publicznej
Informacje o publikacji dokumentu
Pierwsza publikacja:
26.10.2022 13:27 Kamila Rucińska
Wytwarzający/ Odpowiadający:
Kamila Rucińska
Tytuł Wersja Dane zmiany / publikacji
Sekcja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia 5.0 20.02.2024 09:14 Kamila Rucińska
Sekcja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia 4.0 14.02.2024 11:14 Kamila Rucińska
Sekcja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia 3.0 14.02.2024 11:05 Kamila Rucińska
Sekcja Higieny Żywności Żywienia i Przedmiotów Użytku 2.0 30.03.2023 13:55 Kamila Rucińska
Sekcja Higieny Żywności Żywienia i Przedmiotów Użytku 1.0 26.10.2022 13:27 Kamila Rucińska

Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP

{"register":{"columns":[]}}