Sekcja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia
Sekcja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia
Ewelina Strauss - kierownik Sekcji BŻŻ
pok. 301, 304, 305, 331, 332
tel. /89/ 524 84 10
Do zadań Sekcji Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia należy w szczególności:
- sprawowanie nadzoru sanitarnego nad przestrzeganiem prawidłowych warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
- sprawowanie nadzoru sanitarnego nad przestrzeganiem warunków bezpieczeństwa żywności w zakładach żywienia zbiorowego – nadzór nad jakością żywienia w restauracjach, stołówkach zakładowych, stołówkach szpitalnych, bufetach, stołówkach szkolnych i przedszkolnych, na koloniach, obozach, w domach wczasowych, w domach opieki społecznej, w zakładach małej gastronomii i wszystkich innych placówkach żywieniowych,
- pobieranie próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli i monitoringu, w celu sprawdzenia przestrzegania przez przedsiębiorców kryteriów bezpieczeństwa żywności. Prowadzenie bazy danych w tym zakresie w systemie Epibaza,
- sprawowanie nadzoru sanitarnego nad przestrzeganiem prawidłowych warunków produkcji kosmetyków i ich obrotu,
- pobieranie próbek kosmetyków do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli,
- podejmowanie działań dotyczących powiadamiania o niebezpiecznej żywności, o niebezpiecznych materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w ramach systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych – RASFF,
- podejmowanie działań mających na celu wycofanie z obrotu niebezpiecznych kosmetyków w ramach sieci systemu RAPEX,
- dochodzenie przy współudziale sekcji nadzoru przeciwepidemicznego w przypadku zatruć pokarmowych oraz opracowywanie dokumentacji w tym zakresie,
- podejmowanie działań na rzecz polepszenia jakości zdrowotnej żywności i żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz warunków sanitarnych w zakładach sektora spożywczego,
- uczestniczenie w dopuszczeniu do użytku obiektów nowo wybudowanych, zmodernizowanych, adaptowanych w całości lub części do działalności w zakresie produkcji, przetwórstwa, lub sprzedaży środków spożywczych,
- prowadzenie działań w ramach granicznej kontroli sanitarnej, w tym działań w systemie TRACES-NT,
- prowadzenie postępowań administracyjnych z zakresu prawa żywnościowego.
Materiały
Wniosek o wpis zakładu do rejestruWniosek_o_wpis_zakadu_do_rejestru_5.pdf 0.29MB Wniosek o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów
Wniosek_o_zatwierdzenie_zakadu_i_o_wpis_do_rejestru_zakadw_5.pdf 0.29MB Prośba o zatwierdzenie zakladu do prowadzenia działalności
Proba_o_zatwierdzenie_zakladu_do_prowadzenia_dziaalnoci_5.pdf 0.27MB Wniosek o dokonanie zmian w rejestrze zakładów
Wniosek_o_dokonanie_zmian_w_rejestrze_zakadw_5.pdf 0.29MB Wniosek o wykreślenie zakładu z rejestru zakładów
Wniosek_o_wykrelenie_zakadu_z_rejestru_zakadw_5.pdf 0.29MB Pismo uzupełniające w związku z przejęciem działalności w zakładzie
5_Pismo_uzupeniajce_w_zwizku_ze_zmian_waciciela.pdf 0.15MB Wniosek o wydanie decyzji na sprzedaż alkoholu
6_Wniosek_o_wydanie_decyzji_na_sprzedaz_alkoholu.pdf 0.14MB Wniosek o wydanie zaśw. na środek transportu
wniosek_o_wydanie_zaśw_na_środek_transportudocx_(s).pdf 0.16MB Wniosek o wydanie zaświadczenia na środek transportu.
wniosek_o_wydanie_zaśw_na_środek_transportu.docx 0.02MB Wniosek o dokonanie granicznej kontroli sanitarnej środka spożywczego materiału lub wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywności
Wniosek_o_dokonanie_granicznej_kontroli_sanitarnej_rodka_spoywczego_materiau_lub_wyrobu_przeznaczonego_do_kontaktu_z_ywnoci_5.doc 0.06MB Wniosek o dokonanie granicznej kontroli sanitarnej substancji pomagającej w przetwarzaniu
Wniosek_o_dokonanie_granicznej_kontroli_sanitarnej_substancji_pomagajcej_w_przetwarzaniu_5.doc 0.06MB
Informacje o publikacji dokumentu
- Pierwsza publikacja:
- 26.10.2022 13:27 Kamila Rucińska
- Wytwarzający/ Odpowiadający:
- Kamila Rucińska
Tytuł | Wersja | Dane zmiany / publikacji |
---|---|---|
Sekcja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia | 5.0 | 20.02.2024 09:14 Kamila Rucińska |
Sekcja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia | 4.0 | 14.02.2024 11:14 Kamila Rucińska |
Sekcja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia | 3.0 | 14.02.2024 11:05 Kamila Rucińska |
Sekcja Higieny Żywności Żywienia i Przedmiotów Użytku | 2.0 | 30.03.2023 13:55 Kamila Rucińska |
Sekcja Higieny Żywności Żywienia i Przedmiotów Użytku | 1.0 | 26.10.2022 13:27 Kamila Rucińska |
Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP