Zasady bezpiecznego grzybobrania
30.09.2024
Im pełniejsze kosze grzybów człowiek niesie,
Tym bardziej klnie się,
Że pustka w lesie.
Jan Sztaudynger „Obyczaje grzybiarzy”
W ostatnich dniach w lasach regionu piotrkowskiego zanotowano pojawienie się znacznych ilości grzybów. Aby grzybobranie oraz spożywanie grzybów było bezpieczne dla zdrowia naszego i naszych bliskich przypominamy o podstawowych zasadach bezpiecznego grzybobrania.
Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania:
- Należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów*).
- Należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek.
- Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia.
- Należy unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak – gatunki śmiertelnie trujące, jak np. muchomor zielonawy – sromotnikowy, mają przyjemny, słodkawy smak).
- Należy zbierać grzyby do przewiewnych koszyków, w żadnym przypadku do foliowych reklamówek, ponieważ powodują one zaparzanie i przyspieszają psucie grzybów.
- Nie należy przechowywać świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo.
- Nie należy zbierać grzybów w okolicach skupiska odpadów, tj. przy zakładach produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu oraz przy drogach o dużym natężeniu ruchu – grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
- Nie należy zbierać i niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele
z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu.
Jeżeli nie mamy pewności, czy grzyb jest jadalny – nie ryzykujmy! Nawet najbardziej doświadczonym grzybiarzom przytrafiają się pomyłki, które mogą być tragiczne
w skutkach!
* - UWAGA: w zależności od autora atlasu, roku wydania i jego pochodzenia (tłumaczenia atlasów z języków obcych) może zdarzyć się sytuacja, iż dany gatunek grzyba w jednych jest klasyfikowany jako jadalny, w innych jadalny warunkowo lub wręcz jako trujący. Należy korzystać z najnowszych wydań atlasów, zgodnych z aktualną wiedzą naukową na temat grzybów i ich właściwości. Jeżeli nie jesteśmy absolutnie pewni co do jadalności grzyba – nie zbierajmy go i nie spożywajmy!
Kilka informacji dotyczących konsumpcji grzybów:
- Jedzenie grzybów, szczególne leśnych, jest niewskazane dla małych dzieci oraz osób cierpiących na zaburzenia układu pokarmowego.
- Nie należy spożywać grzybów w zbyt dużych ilościach, ponieważ są ciężkostrawne. Może to być również niebezpieczne ze względu na stopień skażenia owocników metalami ciężkimi, które mogą kumulować się w naszych organizmach.
- Nie należy spożywać grzybów na surowo – może to wywoływać dolegliwości trawienne i zatrucia. Należy spożywać wyłącznie grzyby jadalne poddane obróbce termicznej, takiej jak smażenie lub gotowanie.
- Niektóre rodzaje grzybów mogą powodować zatrucia w połączeniu z alkoholem! (np. czernidłak pospolity)
- Jeżeli po spożyciu grzybów pojawią się nudności, bóle brzucha, biegunka, skurcze mięśni, podwyższona temperatura – należy niezwłocznie wywołać wymioty i zgłosić się do lekarza.
W przypadku zatrucia muchomorem sromotnikowym może nastąpić chwilowa poprawa samopoczucia, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Lekarz wezwany w porę może uratować życie!
Informacja dotycząca dostępnych w Internecie aplikacji na smartfony przeznaczonych dla zbieraczy grzybów.
W sieci Internet możemy odnaleźć liczne aplikacje na smartfony, których funkcjonalność polega na automatycznej identyfikacji grzyba przy pomocy kamery umieszczonej w aparacie.
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Piotrkowie Trybunalskim
apeluje o rozwagę w używaniu takich aplikacji.
Mogą być one cenną pomocą zastępując podczas wędrówki po lesie książkowe atlasy, jednak
jeżeli nie jesteśmy absolutnie pewni co do jadalności grzyba – nie zbierajmy go i nie spożywajmy!
Żadna aplikacja nie jest w stu procentach doskonała nie zastąpi nam zdrowego rozsądku.
Pomyłka może mieć tragiczne skutki dla nas i naszych bliskich!
Życzę bezpiecznego grzybobrania!
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Piotrkowie Trybunalskim