W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Poznaj grzyby – unikniesz zatrucia

02.09.2021

grzyby

POZNAJ GRZYBY – UNIKNIESZ ZATRUCIA

„Grzybów było w bród: chłopcy biorą krasnolice,
Tyle w pieśniach litewskich sławione lisice,
Co są godłem panieństwa, bo czerw ich nie zjada,
I dziwna, żaden owad na nich nie usiądą.
Panienki za wysmukłym gonią borowikiem,
Którego pieśń nazywa grzybów pułkownikiem.
Wszyscy dybią na rydza; ten wzrostem skromniejszy
I mniej sławny w piosenkach, za to najsmaczniejszy,
Czy świeży, czy solony, czy jesiennej pory,
Czy zimą. Ale Wojski zbierał muchomory.”

Adam Mickiewicz, Pan Tadeusz, Księga Trzecia

Grzybobranie ma w Polsce wielowiekową tradycję. Jest to wspaniały sposób na spędzenie wolnego czasu na łonie natury i bliższe poznanie otaczającej nas przyrody. Aby grzybobranie było bezpieczne dla zdrowia naszego i naszych bliskich zachęcamy do zapoznania się z poniższymi informacjami.

 

Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania:

  • Należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów).
  • Należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek.
  • Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia.
  • Należy unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak – gatunki śmiertelnie trujące, jak np. muchomor zielonawy – sromotnikowy, mają przyjemny, słodkawy smak).
  • Należy zbierać grzyby do przewiewnych koszyków, w żadnym przypadku do foliowych reklamówek, ponieważ powodują one zaparzanie i przyspieszają psucie grzybów.
  • Nie należy przechowywać świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo.
  • Nie należy zbierać grzybów w okolicach skupiska odpadów, tj. przy zakładach produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu oraz przy drogach o dużym natężeniu ruchu – grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
  • Nie należy zbierać i niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu.

Jeżeli nie mamy pewności, czy grzyb jest jadalny – nie ryzykujmy! Nawet najbardziej doświadczonym grzybiarzom przytrafiają się pomyłki, które mogą być tragiczne w skutkach!

 

Kilka informacji dotyczących konsumpcji grzybów:

  • Jedzenie grzybów, szczególne leśnych, jest niewskazane dla małych dzieci oraz osób cierpiących na zaburzenia układu pokarmowego.
  • Nie należy spożywać grzybów w zbyt dużych ilościach, ponieważ są ciężkostrawne. Może to być również niebezpieczne ze względu na stopień skażenia owocników metalami ciężkimi, które mogą kumulować się w naszych organizmach.
  • Nie należy spożywać grzybów na surowo – może to wywoływać dolegliwości trawienne i zatrucia. Należy spożywać wyłącznie grzyby jadalne poddane obróbce termicznej, takiej jak smażenie lub gotowanie.
  • Niektóre rodzaje grzybów mogą powodować zatrucia w połączeniu z alkoholem! (np. borowik ponury, czernidlak pospolity)
  • Jeżeli po spożyciu grzybów pojawią się nudności, bóle brzucha, biegunka, skurcze mięśni, podwyższona temperatura – należy niezwłocznie wywołać wymioty i zgłosić się do lekarza.

W przypadku zatrucia muchomorem sromotnikowym może nastąpić chwilowa poprawa samopoczucia, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Lekarz wezwany w porę może uratować życie!

 

Uwagi dotyczące handlu grzybami

Grzyby świeże rosnące w warunkach naturalnych wolno sprzedawać w placówkach handlowych lub na targowisku pod warunkiem uzyskania atestu na grzyby wydanego przez klasyfikatora lub grzyboznawcę.

Atest powinien zawierać: wielkość partii, przynależność gatunkową grzybów i cechy organoleptyczne. Atest obejmuje partię badaną, której maksymalny okres przechowywania wynosi 48 godzin w temperaturze do 10° Celsjusza.

Przed zakupem warto poprosić o okazanie atestu wydanego przez klasyfikatora lub grzyboznawcę i nie opierać się jedynie na bezgranicznym zaufaniu do sprzedawcy.

Źródło opracowania: https://www.gov.pl/web/zdrowie/bezpieczne-grzybobranie; WSSE Łódź

 

Bezpłatne porady w PSSE Piotrków Trybunalski

Informujemy, że w naszej Stacji istnieje możliwość uzyskania w godzinach pracy bezpłatnej porady dotyczącej grzybów.

W celu umówienia spotkania z grzyboznawcą można dzwonić pod numery: 44 6495063 w. 37
lub skontaktować się drogą elektroniczną, pisząc na adres: majcherp.sanepid@piotrkowtryb.com.pl

 

Informacja dotycząca dostępnych w internecie aplikacji na smartfony przeznaczonych dla zbieraczy grzybów.

W sieci internet pojawiły się liczne aplikacje na smartfony, których funkcjonalność polega na automatycznej identyfikacji grzyba przy pomocy kamery umieszczonej w aparacie.

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Piotrkowie Trybunalskim
 apeluje o rozwagę w używaniu takich aplikacji
.

Mogą być one cenną pomocą zastępując podczas wędrówki po lesie książkowe atlasy, jednak
 jeżeli nie jesteśmy absolutnie pewni co do jadalności grzyba – nie zbierajmy go i nie spożywajmy!

Żadna aplikacja nie jest w stu procentach doskonała i nie zastąpi nam zdrowego rozsądku.

Pomyłka może mieć tragiczne skutki dla nas i naszych bliskich!

 

Życzę bezpiecznego grzybobrania!

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Piotrkowie Trybunalskim

Zdjęcia (9)

{"register":{"columns":[]}}