W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

07.06.2022

na zdjeciu przedstawione są warzywa i owoce miedzy innymi papryka, rzodkiewki, cukinie, bakłarzan, ogórki, czosnek, por

Każdego roku choroby przenoszone przez żywność dotykają 1 na 10 osób na całym świecie. Istnieje ponad 200 takich chorób - niektóre z nich są łagodne, inne zaś śmiertelne.

7 czerwca 2022 roku po raz czwarty obchodzimy Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności ustanowiony w 2018 roku, na podstawie rezolucji Zgromadzenia Ogólnego Narodów Zjednoczonych, z inicjatywy Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO. Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności ma na celu podnoszenie świadomości i promowanie właściwych zachowań w obszarze bezpieczeństwa żywności.

Materiały

https://www.gov.pl/web/gis/miedzynarodowy-dzien-bezpieczenstwa-zywnosci-worldfoodsafetyday
{"register":{"columns":[]}}