Rolniczy Handel Detaliczny
20.02.2024
Rolniczy Handel Detaliczny (RHD) jest formą działalności związaną z produkcją i zbywaniem żywności przez rolników.
Rolnicy prowadzący gospodarstwa rodzinne mogą rozpocząć działalność w ramach takiego handlu po wcześniejszej rejestracji (bez obowiązkowego zatwierdzenia) u powiatowego lekarza weterynarii (w przypadku produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego lub żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego) lub państwowego powiatowego inspektora sanitarnego (w przypadku produkcji żywności pochodzenia niezwierzęcego).
W ramach takiego handlu możliwe jest m.in. przetwórstwo, zbywanie wytworzonej żywności konsumentom finalnym, a także na rzecz zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego, w tym sklepów, restauracji, stołówek itp.
Oznakowanie miejsca zbywania żywności konsumentowi finalnemu przez podmiot prowadzący RHD musi:
- być czytelne i widoczne dla konsumenta,
- zawierać napis „rolniczy handel detaliczny”,
- wskazywać dane obejmujące: imię i nazwisko oraz siedzibę podmiotu prowadzącego RHD, adres miejsca prowadzenia produkcji, weterynaryjny numer identyfikacyjny WIN podmiotu prowadzącego RHD (w przypadku żywności pochodzenia zwierzęcego i żywności złożonej).
Żywność w ramach RHD musi spełniać wymagania w zakresie oznakowania, stosownie do przepisów określonych w rozporządzeniu PEiR (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych oraz rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 13 kwietnia 2004r. w sprawie szczegółowego zakresu i sposobu znakowania niektórych grup i rodzajów artykułów rolno-spożywczych kodem identyfikacyjnym partii produkcyjnej.
Jednym z podstawowych wymagań jest odpowiednie oznakowanie żywności wprowadzanej do obrotu, tak, aby kupujący mógł przeczytać informacje, które go interesują i porównać też podobne produkty, które są w sprzedaży. Na opakowaniach produktów, które po wyprodukowaniu zostały zapakowane należy podać informacje: nazwę żywności, wykaz składników (ze szczególnym uwzględnieniem składników powodujących alergie lub nietolerancję), ilość netto żywności, datę ważności, wszelkie specjalne warunki przechowywanie lub warunki użycia, imię i nazwisko producenta, instrukcję użycia (w przypadku gdy w razie braku takiej instrukcji odpowiednie użycie danego środka spożywczego byłoby utrudnione), numer partii produkcyjnej.
Producenci i podmioty wprowadzające żywność do obrotu wdrażają system HACCP - który ma zapewnić bezpieczeństwo żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas przebiegu wszystkich etapów produkcji i obrotu żywnością. Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa żywnościowego, konieczne jest przyjęcie wszystkich możliwych środków w celu zapewnienia konsumenta, że żywność znajdująca się w sprzedaży jest bezpieczna dla zdrowia. Podmioty działające na rynku spożywczym są odpowiedzialne za bezpieczeństwo zdrowotne żywności na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji żywności.
PPIS w Przemyślu informuje o nabywaniu żywności wiadomego pochodzenia, od producentów i rolników będących pod nadzorem Państwowej Inspekcji Sanitarnej w przypadku żywności pochodzenia roślinnego lub pod nadzorem Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej w przypadku żywności pochodzenia zwierzęcego i żywności złożonej.
Opracowano na podstawie: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/rolniczy-handel-detaliczny-informacje-podstawowe; https://www.gov.pl/web/wsse-rzeszow/komunikat-dla-mieszkancow-wojewodztwa-podkarpackiego-w-sprawie-nadzoru-nad-produkcja-i-obrotem-zywnoscia