O laboratorium
W skład Oddziału Laboratoryjnego (OL) wchodzą następujące sekcje: Sekcja Laboratoryjna Epidemiologii, Sekcja Laboratoryjna Higieny Komunalnej, Sekcja Laboratoryjna Higieny Pracy, Sekcja Laboratoryjna Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia, Sekcja Laboratoryjna Aparatury Specjalnej, Sekcja Laboratoryjna Pożywek.
Badania w OL wykonujemy w ramach zadań statutowych oraz na zlecenie klienta zewnętrznego (w ramach sprzedaży usług zleconych).
Sekcja Laboratoryjna Higieny Pracy zajmuje się głównie badaniami chemicznych i fizycznych czynników szkodliwych oraz uciążliwych występujących w środowisku pracy. Badania te służą głównie do oceny narażenia zawodowego pracowników. Sekcja zajmuje się również badaniem czynników chemicznych występujących w pomieszczeniach przeznaczonych na pobyt ludzi. Sekcja pobiera próbki powietrza do wykonywania oznaczeń chemicznych i pyłów.
Sekcja Laboratoryjna Higieny Komunalnej wykonuje badania fizykochemiczne wody przeznaczonej do spożycia, wody w pływalniach oraz badania mikrobiologiczne wody przeznaczonej do spożycia, naturalnych wód mineralnych i stołowych, wody w pływalniach, kąpieliskach i miejscach wykorzystywanych do kąpieli. Na podstawie sprawozdań z badań próbek wody stwierdza się przydatność wody do spożycia, warunkową przydatność wody do spożycia lub brak przydatności wody do spożycia.
Sekcja Laboratoryjna Epidemiologii wykonuje badania materiału biologicznego:
1. kału, wymazu z odbytu w kierunku:
- wykrywania i identyfikacji pałeczek z rodzaju Salmonella i Shigella,
- wykrywania zakażeń rotawirusami i adenowirusami
- diagnostyki bakteryjnych czynników etiologicznych biegunek
- diagnostyki parazytologicznej zakażeń przewodu pokarmowego
2. krwi
- badania serologiczne w kierunku chorób zakaźnych
3. szczepów Salmonella pochodzących z laboratoriów podmiotów leczniczych i na potrzeby innych sekcji PSSE w Radomiu
Ponadto zakres wykonywanych badań obejmuje również wykrywanie obecności drobnoustrojów wskaźnikowych w testach biologicznych poddanych procesowi sterylizacji (badanie wskaźników biologicznych służących do kontroli procesów sterylizacji parą wodną w autoklawie i suchym gorącym powietrzem).”
Sekcja Laboratoryjna Żywności i Żywienia bada wszystkie grupy żywności pod kątem czystości mikrobiologicznej według corocznego planu w ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu. Badania mają na celu poprawę jakości sprzedawanych produktów spożywczych oraz ochronę konsumentów przed zatruciami pokarmowymi.
Sekcja Laboratoryjna Aparatury Specjalnej stosuje do wykonywania badań techniki absorpcyjnej spektrometrii atomowej, chromatografii gazowej, chromatografii cieczowej, spektrofotometrii w podczerwieni FT-IR. Wykonuje badania rozpuszczalników organicznych i metali w próbkach pobranych w środowisku pracy, rozpuszczalników organicznych w próbkach pobranych w pomieszczeniach przeznaczonych na pobyt ludzi, badania metali i WWA w wodzie, suplementów diety i kwasów tłuszczowych.
Sekcja Laboratoryjna Pożywek wykonuje pożywki mikrobiologiczne, rozcieńczalniki, odczynniki dla sekcji wykonujących badania mikrobiologiczne: żywności, wody, materiału pochodzenia biologicznego. Sekcja ta przeprowadza również mikrobiologiczną kontrolę jakości pożywek gotowych do użycia, przygotowanych z odwodnionych gotowych preparatów oraz z pojedynczych składników. Kontroli podlegają również podłoża transportowe, odczynniki, płytki odciskowe oraz testy. Oceniana jest reprezentatywna partia każdej pożywki w zakresie zależnym od potrzeb.