31 Maja 2023 – Światowy Dzień bez Tytoniu
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Siemiatyczach informuje, że tegorocznym obchodom Światowego Dnia bez Tytoniu przyświeca hasło „Uprawiaj żywność, nie tytoń”. Tematyka obecnej kampanii informacyjnej nierozerwalnie wiąże się z działaniami ubiegłorocznymi, które skupiały się na ukazaniu negatywnego wpływu uprawy i spożycia tytoniu na funkcjonowanie naszej planety.
Globalny kryzys żywnościowy narasta, napędzany przez konflikty, zmiany klimatu, skutki pandemii COVID-19, a także skutki wojny na Ukrainie, które to napędzają wzrost cen żywności, paliw i nawozów. Uprawa i produkcja tytoniu prowadzą do długotrwałych, globalnych szkód ekologicznych i zmian klimatu, a także odgrywają kluczową rolę w określaniu przyszłości rolnictwa i bezpieczeństwa żywnościowego.
Celem kampanii informacyjnej prowadzonej przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) jest m.in.:
- mobilizowanie rządów do zaprzestania dopłat do uprawy tytoniu i wykorzystania oszczędności na programy zastępowania upraw, które służą poprawie bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia ludności,
- podnoszenie świadomości w społecznościach uprawiających tytoń na temat korzyści płynących z odejścia od uprawy tytoniu na rzecz rolnictwa zrównoważonego,
- wspieranie wysiłków na rzecz zwalczania pustynnienia i degradacji środowiska poprzez ograniczenie upraw tytoniu.
Uprawa i produkcja tytoniu pogłębiają brak bezpieczeństwa żywnościowego
-
Każdego roku na całym świecie pod uprawę tytoniu przekształca się około 3,5 miliona hektarów ziemi. Uprawa tytoniu przyczynia się również do wylesiania 200 tys. hektarów rocznie.
-
Uprawa tytoniu wymaga intensywnych zasobów i intensywnego stosowania pestycydów i nawozów, które przyczyniają się do degradacji gleby.
-
Grunty wykorzystywane pod uprawę tytoniu mają wówczas mniejszą zdolność do uprawy innych roślin, ponieważ tytoń zmniejsza żyzność gleby.
-
W porównaniu z innymi działaniami rolniczymi, takimi jak uprawa kukurydzy, a nawet wypas bydła, uprawa tytoniu ma znacznie bardziej destrukcyjny wpływ
na ekosystemy, ponieważ pola uprawne tytoniu są bardziej podatne na pustynnienie.
Jakiekolwiek zyski z tytoniu jako uprawy dochodowej mogą nie zrekompensować szkód wyrządzonych zrównoważonej produkcji żywności w krajach o niskich i średnich dochodach. W tym kontekście istnieje pilna potrzeba podjęcia środków prawnych w celu ograniczenia uprawy tytoniu i pomocy rolnikom w przestawieniu się na produkcję alternatywnych upraw żywności.
Wspieranie tworzenia alternatywnych źródeł utrzymania
Przemysł tytoniowy często reklamuje się jako zapewniający liczne miejsca pracy na atrakcyjnych warunkach, co zazwyczaj okazuje się nieprawdą. Intensywne obchodzenie się ze środkami owadobójczymi i toksycznymi chemikaliami podczas uprawy tytoniu przyczynia się do złego stanu zdrowia wielu rolników uprawiających tytoń i ich rodzin. Co więcej, nieuczciwe ustalenia umowne z firmami tytoniowymi powodują zubożenie rolników, a praca dzieci, która często jest wpleciona w uprawę tytoniu, koliduje z prawem do edukacji i stanowi pogwałcenie praw człowieka.
Dziewięciu z 10 największych hodowców tytoniu to kraje o niskich i średnich dochodach, a 4 z nich określa się jako kraje o niskich dochodach z deficytem żywności. Grunty wykorzystywane do uprawy tytoniu mogłyby być efektywniej wykorzystywane do osiągnięcia drugiego celu zrównoważonego rozwoju Organizacji Narodów Zjednoczonych – wyeliminowania głodu.
Tegoroczna kampania informacyjna Światowego Dnia bez Tytoniu wzywa rządy i decydentów do zaostrzenia przepisów, opracowania odpowiednich polityk i strategii oraz umożliwienia rolnikom uprawiającym tytoń zmiany warunków rynkowych na uprawę roślin spożywczych, które zapewnią im i ich rodzinom lepsze życie.
Więcej informacji na stronie Światowej Organizacji Zdrowia (WHO).