Bezpieczeństwo Żywności i Żywienia
- Alergeny
- Rozwiązania legislacyjne i edukacyjne w zakresie ograniczenia konsumpcji cukru
- Zbiór zasad dobrej praktyki dla konsumentów korzystających z wody ze studni oligoceńskich (publicznie dostępnych)
- Wprowadzenie do obrotu środków spożywczych
- Zalecenia w zakresie bezpieczeństwa mikrobiologicznego warzyw i owoców dla plantatorów, punktów skupu, przetwórców oraz konsumentów
- Wymagania dla żywności znakowanej jako „bezglutenowa” lub „o bardzo niskiej zawartości glutenu” – informacje dla konsumentów i obowiązki przedsiębiorcy
- Bezpieczeństwo Żywności - materiały do pobrania
Zadania:
- sprawowanie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności, przestrzeganiem warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności w tym suplementów diety, żywności wzbogacanej, środków spożywczych dla określonych grup oraz nowej żywności;
- rejestracja i zatwierdzanie zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność pochodzenia niezwierzęcego i zwierzęcego nieobjętych urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej;
- opracowanie i realizacja planu pobierania próbek żywności i materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz próbek sanitarnych na poziomie powiatu - na podstawie planu wojewódzkiego;
- obsługa systemów elektronicznych EPIBAZA- moduł „Bezpieczeństwo Żywności” oraz systemu kontroli granicznej TRACES-NT;
- zbieranie danych, dokonywanie wstępnej analizy ryzyka oraz przekazywanie formularzy zgłoszeń i informacji do Wojewódzkiego Punktu Kontaktowego Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) oraz Systemu Współpracy i Pomocy Administracyjnej AAC;
- prowadzenie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności i żywienia w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego i otwartego;
- prowadzenie nadzoru nad importem/eksportem środków spożywczych oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
- prowadzenie nadzoru nad materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością;
- nadzór nad realizacją na obszarze powiatu „Planu działania dotyczącego produkcji pierwotnej żywności pochodzenia roślinnego” – reallowing w ramach Porozumienia w sprawie współdziałania Państwowej Inspekcji Sanitarnej, Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Inspekcji Ochrony Środowiska w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa produkcji pierwotnej żywności pochodzenia roślinnego;
- prowadzenie działań informacyjno-edukacyjnych w celu umacniania i kształtowania właściwych postaw i zachowań prozdrowotnych, propagowania zasad racjonalnego żywienia, oraz poszerzania wiedzy z zakresu realizowanych zagadnień;
- sporządzanie wniosków o zastosowanie kary pieniężnej i przekazywanie ich do Państwowego Wojewódzkiego Inspektora w Białymstoku.