Informacje
Wytyczne/informacje dla rolników dot. COVID-19.
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Skarżysku-Kamiennej informuje, iż na stronie Głównego Inspektora Sanitarnego zostały zamieszczone informacje/wytyczne dla rolników dotyczące COVID-19.
https://gis.gov.pl/zywnosc-iwoda/zywnosc-zywnosc-i-woda/zagrozenie-covid-19-informacja-dla-rolnikow-plantatorow/
https://gis.gov.pl/kategoria/zywnosciwoda/koronawirus-zywnosc-i-woda/informacje-i-zalecenia/
https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/331705/WHO-2019-nCoV-Food_Safety-2020.1-eng.pdf
https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/biosafety_crisis_covid19_qandas_en.pdf
Wytyczne dotyczące ograniczania ryzyka mikrobiologicznego w odniesieniu do świeżych owoców i warzyw na etapie produkcji podstawowej poprzez przestrzeganie zasad higieny.
Dokument jest dostępny w serwisie EUR-LEX pod adresem (formaty html, pdf, rtf):
Informacja dla importerów żywności dotycząca zmiany od dnia 14 grudnia 2019 r. przepisów dot. importu żywności pochodzenia niezwierzęcego oraz obowiązku stosowania systemu TRACES-NT przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz importerów żywności.
https://gis.gov.pl/aktualnosci/zmiana-przepisow-dot-importu-zywnosci-pochodzenia-niezwierzecego/
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Skarżysku-Kamiennej informuje, iż klasyfikatorami grzybów są: Marek Kowalik i Dorota Derlatka-Świercz.
Informacje dotyczące zebranych grzybów można uzyskać od poniedziałku do piątku w godzinach od 12°°- 14°°.