Zadania
Sekcja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia sprawuje nadzór nad warunkami higieniczno-sanitarnymi w zakresie:
- produkcji,
- obrotu,
- transportu żywności,
- stosowanie substancji pomagających w przetwarzaniu,
- sybstancji dodatkowych,
- innych składników żywności.
Nadzorem w produkcji objete są takie zakłady, jak:
- piekarnie,
- ciastkarnie,
- zakłady żywienia zbiorowego otwartego (restauracje, zakłady małej gastronomi),
- zakłady żywnienia zamkniętego (stołówki szkolne, przedszkolne i szpitalne),
- wytwórnie wód gazowanych i niegazowanych,
- rozlewnie win,
- zakłady produkcji materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
- zakłady produkcji kosmetyków.
Nadzorem w obrocie objęte są:
- sklepy,
- kioski,
- handel obwoźny.
Każdy zakład przed rozpoczęciem działalności powinien uzyskać decyzję PIS - zgodnie z art. 27 ust. 1, 2 Ustawy z dnia 11.05.2001 roku "o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia", która stwierdza że spełnione są wymagania sanitarno-higieniczne w obiekcie, w którym ma być prowadzona produkcja bądź sprzedaż artykułów spożywczych.
Taką decyzję winni też posiadać osoby zajmujące się transportem artykułów spożywczych na konkretny środek transportu.
Podczas bieżących kontroli oceniamy w zakładach:
- stan techniczny,
- zaopatrzenie w wodę,
- higienę personelu (odzież, zaświadczenia lekarskie),
- higienę produkcji, w tym procesów technologicznych oraz zachowanie ciagłości łańcucha chłodniczego (prawidłowe przechowywanie artykułów ławopsujących zgodnie z deklaracją producenta),
- dokumentację dotyczącą GHP, GMP, HACCD.