Sekcja Bezpieczeństwa Żywności, Żywienia i Produktów Kosmetycznych
Do zadań Sekcji Bezpieczeństwa Żywności, Żywienia i Produktów Kosmetycznych należy:
- kontrola przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne, w szczególności dotyczących:
- warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego,
- nadzoru nad jakością zdrowotną żywności,
- warunków zdrowotnych produkcji materiałów i obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, produktami kosmetycznymi oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi,
- nadzoru nad przestrzeganiem przepisów o produktach kosmetycznych oraz innych przepisów Unii Europejskiej dotyczących produktów kosmetycznych w zakresie przestrzegania obowiązku prawidłowego oznakowania,
- zakazu wytwarzania i wprowadzania do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej środków zastępczych lub nowych substancji psychoaktywnych,
- kontrola przestrzegania przepisów w sprawie genetycznie zmodyfikowanej żywności i paszy w zakresie identyfikacji organizmów genetycznie zmodyfikowanych w żywności oraz znakowania żywności genetycznie zmodyfikowanej.