Zapobieganie zakażeniom bakteriami z rodzaju Legionella – zalecenia dot. ponownego otwierania budynków użyteczności publicznej i zamieszkania zbiorowego po wydłużonym przestoju lub ograniczonej eksploatacji
17.05.2024
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Słupsku w związku organizacją wypoczynku letniego, przypomina o zagrożeniu wynikającym z eksploatacji urządzeń wodociągowych.
Zagrożenia te dotyczą występowania w wodzie chorobotwórczych mikroorganizmów, w tym bakterii z rodzaju Legionella sp., obecnej w wewnętrznych systemach wodociągowych wody ciepłej i zimnej, w urządzeniach rekreacji wodnej, systemach klimatyzacyjnych oraz urządzeniach pełniących funkcje dekoracyjne.
W wyniku wydłużonego przestoju, ograniczonej eksploatacji urządzeń wodociągowych i wewnętrznych systemów wodociągowych możliwe jest pogorszenie parametrów fizykochemicznych i mikrobiologicznych wody oraz podwyższone prawdopodobieństwo występowania oraz namnażania się pałeczek Legionella sp.
Ryzyko zakażenia tymi bakteriami związane jest przede wszystkim z urządzeniami i elementami wewnętrznego systemu wodociągowego, które wytwarzają aerozole wodne (m.in. prysznice, baseny z hydromasażem typu SPA, typu whirlpool, systemy klimatyzacyjne). Dlatego też wskazane jest wdrożenie odpowiednich działań takich jak np. płukanie instalacji, dezynfekcja (chemiczna lub termiczna) wody i wykonanie badań kontrolnych potwierdzających skuteczność przeprowadzonych działań.
Mając na uwadze bezpieczeństwo osób wypoczywających jak również zarządzających wewnętrznymi systemami i urządzeniami wodnymi, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Słupsku przesyła w załączeniu (do wykorzystania) „Zalecenia dotyczące ponownego otwierania budynków użyteczności publicznej i zamieszkania zbiorowego po wydłużonym przestoju lub ograniczonej eksploatacji, w ramach działań zapobiegających zakażeniom bakteriami z rodzaju Legionella sp.”.
Materiały
Zalecenia w ramach działań zapobiegającym zakażeniom bakteriami z rodzaju LegionellaZalecenia-Legionella_budynki-NIZP-PZH_-GIS_15032021.pdf 0.69MB