Produkcja pierwotna
30.06.2023
W związku z obowiązkiem zachowania standardów sanitarnych na etapach zbioru, skupu, transportu, przetwórstwa i przechowalnictwa warzyw oraz owoców przez producentów prowadzących działalność na poziomie gospodarstw oraz trwającym sezonem zbioru owoców i warzyw, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Świdniku udostępnia ulotki informacyjne (w załączeniu) dla prowadzących produkcję pierwotną i sprzedających żywność na targowiskach w zakresie wymagań higieniczno- sanitarnych.
Jednocześnie przypomina, że podmioty prowadzące produkcję podstawową/ pierwotną produktów pochodzenia roślinnego oraz podmioty prowadzące sprzedaż bezpośrednią tych produktów obowiązane są złożyć wniosek o wpis do Rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej zgodnie z art. 61 i art. 63 ust. 2 i 3 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Organem właściwym w sprawie rejestracji podmiotów działających na terenie powiatu świdnickiego jest Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Świdniku.
Materiały
Ulotka produkcja pierwotnaulotka_produkcja_pierwotna.pdf 1.94MB Wymagania higieniczno sanitarne dla produkcji pierwotnej
wymagania_higieniczno_sanitarne_dla_produkcji_pierwotnej.pdf 1.43MB