W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Produkcja pierwotna

30.06.2023

Pole kukurydzy

W związku z obowiązkiem zachowania standardów sanitarnych na etapach zbioru, skupu, transportu, przetwórstwa i przechowalnictwa warzyw oraz owoców przez producentów prowadzących działalność na poziomie gospodarstw oraz trwającym  sezonem zbioru owoców i warzyw,  Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Świdniku udostępnia ulotki informacyjne (w załączeniu) dla prowadzących produkcję pierwotną i sprzedających żywność na targowiskach w zakresie wymagań higieniczno- sanitarnych.

Jednocześnie przypomina, że podmioty prowadzące produkcję podstawową/ pierwotną produktów pochodzenia roślinnego  oraz podmioty prowadzące sprzedaż bezpośrednią tych produktów obowiązane są złożyć wniosek o wpis do Rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej zgodnie z art. 61 i art. 63 ust. 2 i 3 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności  i żywienia.
Organem właściwym w sprawie rejestracji podmiotów działających na terenie powiatu świdnickiego jest Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny  w Świdniku.

 

 

Materiały

Ulotka produkcja pierwotna
ulotka​_produkcja​_pierwotna.pdf 1.94MB
Wymagania higieniczno sanitarne dla produkcji pierwotnej
wymagania​_higieniczno​_sanitarne​_dla​_produkcji​_pierwotnej.pdf 1.43MB
{"register":{"columns":[]}}