W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Higiena Żywności i Żywienia

Do zadań w zakresie Higieny Żywności i Żywienia i PU należy:

  1. Sprawowanie bieżącego nadzoru sanitarnego oraz kontrola przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne dotyczące
    • warunków produkcji , transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz żywienia zbiorowego.
    • warunków zdrowotnych produkcji i obrotu przedmiotami użytku, kosmetykami oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi.
    • kontrola nadzorowanych obiektów pod względem przestrzegania zasad GHP i GMP oraz wdrażania systemu HACCP ze szczególnym uwzględnieniem ich dokumentowania dla potrzeb oceny ryzyka zagrożenia bezpieczeństwa żywności
    • natychmiastowych działań związanych z powiadomieniem systemu wczesnego ostrzegania RASFF o niebezpiecznych produktach żywnościowych i środkach żywienia zwierząt
    • przestrzegania warunków wprowadzania na rynek żywności genetycznie modyfikowanej ze szczególnym uwzględnieniem znakowania środków zawierających GMO
  2. Współpraca z Weterynaryjną Inspekcją Sanitarną, z Organami Administracji Samorządowej i z mediami.
  3. Kontrola jakości zdrowotnej importowanej żywności, dozwolonych substancji dodatkowych, substancji pomagających w przetwarzaniu oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w miejscach docelowego przeznaczenia.
  4. Pobieranie zgodnie z przepisami próbek środków spożywczych do badań laboratoryjnych.
  5. Załatwianie interwencji i zażaleń od konsumentów
{"register":{"columns":[]}}