Higiena Żywności i Żywienia
Do zadań w zakresie Higieny Żywności i Żywienia i PU należy:
- Sprawowanie bieżącego nadzoru sanitarnego oraz kontrola przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne dotyczące
- warunków produkcji , transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz żywienia zbiorowego.
- warunków zdrowotnych produkcji i obrotu przedmiotami użytku, kosmetykami oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi.
- kontrola nadzorowanych obiektów pod względem przestrzegania zasad GHP i GMP oraz wdrażania systemu HACCP ze szczególnym uwzględnieniem ich dokumentowania dla potrzeb oceny ryzyka zagrożenia bezpieczeństwa żywności
- natychmiastowych działań związanych z powiadomieniem systemu wczesnego ostrzegania RASFF o niebezpiecznych produktach żywnościowych i środkach żywienia zwierząt
- przestrzegania warunków wprowadzania na rynek żywności genetycznie modyfikowanej ze szczególnym uwzględnieniem znakowania środków zawierających GMO
- Współpraca z Weterynaryjną Inspekcją Sanitarną, z Organami Administracji Samorządowej i z mediami.
- Kontrola jakości zdrowotnej importowanej żywności, dozwolonych substancji dodatkowych, substancji pomagających w przetwarzaniu oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w miejscach docelowego przeznaczenia.
- Pobieranie zgodnie z przepisami próbek środków spożywczych do badań laboratoryjnych.
- Załatwianie interwencji i zażaleń od konsumentów