W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sekcja Higieny Żywności i Żywienia

Kontakt

ul. Drzymały 16

64-200 Wolsztyn

e-mail: higiena.zywnosci.psse.wolsztyn@sanepid.gov.pl

Do zadań Sekcji Higieny Żywności i Żywienia należy w szczególności:

1)    realizacja zadań z zakresu bezpieczeństwa żywności i żywienia, w tym nadzór nad warunkami produkcji i obrotu oraz bezpieczeństwem zdrowotnym środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, a także przestrzegania przepisów o organizmach genetycznie zmodyfikowanych i genetycznie zmodyfikowanej żywności;
2)    przygotowywanie projektów decyzji w sprawie opłat za wykonane czynności zgodnie z art. 75 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2022 r. poz. 2132 oraz z 2023 r. poz. 588);
3)    ocena bezpieczeństwa żywności produkcji krajowej, pochodzenia unijnego oraz z importu, w tym  pobór próbek, interpretacja wyników i wydawanie orzeczeń;
4)    sprawdzanie realizacji zasad dobrej praktyki higienicznej (GHP), dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) oraz systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP) w obiektach produkcji i obrotu żywnością;
5)    udział w prowadzeniu dochodzeń epidemiologicznych w przypadkach wystąpienia ognisk zatruć pokarmowych;
6)    prowadzenie urzędowych kontroli w zakładach produkcji i obrotu żywności, żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
7)    przygotowywanie informacji o stanie sanitarnym zakładów żywnościowo-żywieniowych dla organów administracji rządowej i samorządowej;
8)    sprawowanie nadzoru zapobiegawczego, w tym udział w odbiorach zakładów żywnościowo-żywieniowych oraz produkujących lub wprowadzających do obrotu materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością;  
9)    prowadzenie nadzoru nad grzybami świeżymi,
10)    wydawanie świadectw spełnienia wymagań zdrowotnych przez środki spożywcze,  materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością, przekraczające granicę;
11)    wystawianie świadectw o przydatności do produkcji substancji pomagających w przetwarzaniu;
12)    prowadzenie oceny jakości żywienia różnych grup ludności w zakładach żywienia  zbiorowego zamkniętego i sporządzanie informacji z tego zakresu dla organów administracji rządowej i samorządowej;
13)    pobór próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu  z żywnością do badań w ramach monitoringu i urzędowej kontroli żywności;
14)    podejmowanie działań w ramach Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF);
15)    prowadzenie i uaktualnianie elektronicznej bazy danych dotyczącej zakładów żywnościowo-żywieniowych.

 

Materiały

Wniosek o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej
wniosek​_o​_zatwierdzenie​_i​_rejestracje.pdf 0.17MB
Wniosek o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej
wniosek​_o​_zatwierdzenie​_i​_rejestracje.docx 0.02MB
Wniosek o wykreślenie zakładu z rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej
wniosek​_o​_wykreslenie​_zakladu.pdf 0.17MB
Wniosek o wykreślenie zakładu z rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej
wniosek​_o​_wykreslenie​_zakladu.docx 0.02MB
Wniosek o wpis zakładu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej
wniosek​_o​_rejestracje​_zakladu.pdf 0.17MB
Wniosek o wpis zakładu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej
wniosek​_o​_rejestracje​_zakladu.docx 0.02MB
Wniosek o dokonanie granicznej kontroli sanitarnej środka spożywczego/materiału lub wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością
wniosek​_o​_graniczna​_kontrole​_sanitarna.rtf 0.10MB
Wniosek o dokonanie granicznej kontroli sanitarnej środka spożywczego/materiału lub wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością
wniosek​_o​_graniczna​_kontrole​_sanitarna.pdf 0.22MB
Wniosek o dokonanie zmian w rejestrze zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej
wniosek​_o​_dokonanie​_zmian.pdf 0.17MB
Wniosek o dokonanie zmian w rejestrze zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej
wniosek​_o​_dokonanie​_zmian.docx 0.02MB
Klauzula informacyjna dla klientów instytucji
Klauzula​_informacyjna​_dla​_klientów​_instytucji.pdf 0.36MB
{"register":{"columns":[]}}