Sekcja Higieny Żywności i Żywienia
Do zadań Sekcji Higieny Żywności i Żywienia należy w szczególności:
- Realizacja zadań z zakresu bezpieczeństwa żywności, w tym nadzoru nad warunkami produkcji i obrotu oraz bezpieczeństwem zdrowotnym środków spożywczych, materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością;
- Ocena bezpieczeństwa żywności produkcji krajowej, pochodzenia unijnego oraz z importu, w tym pobór próbek, interpretacja wyników i wydawanie orzeczeń;
- Przygotowywanie informacji o stanie sanitarnym zakładów żywnościowo - żywieniowych dla organów administracji rządowej i samorządowej;
- Wydawanie świadectw spełnienia wymagań zdrowotnych przez środki spożywcze, materiały lub wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością przekraczające granicę;
- Nadzór nad zakładami produkcyjnymi, zakładami obrotu żywnością, środkami transportu żywności;
- Pobór próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością do badań w ramach monitoringu i urzędowej kontroli żywności;
- Prowadzenie nadzoru nad artykułami spożywczymi importowanymi, nad wprowadzaniem do obrotu suplementów diety, nad żywnością genetycznie modyfikowaną;
- Prowadzenie dochodzenia epidemiologicznego i poboru próbek w przypadku wystąpienia zatruć pokarmowych (opracowywanie ognisk zatruć pokarmowych i zatruć grzybami);
- Prowadzenie oceny jakości żywienia różnych grup ludności w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego;
- Podejmowanie działań w ramach Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF);
- Przeprowadzanie urzędowych kontroli w nadzorowanych obiektach;
- Sprawdzanie realizacji zasad Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP), Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) oraz Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP) w obiektach produkcji i obrotu żywnością.