W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sekcja Higieny Żywności i Żywienia

Do zadań Sekcji Higieny Żywności i Żywienia należy w szczególności:

  • Realizacja zadań z zakresu bezpieczeństwa żywności, w tym nadzoru nad warunkami produkcji i obrotu oraz bezpieczeństwem zdrowotnym środków spożywczych, materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością;
  • Ocena bezpieczeństwa żywności produkcji krajowej, pochodzenia unijnego oraz z importu, w tym pobór próbek, interpretacja wyników i wydawanie orzeczeń;
  • Przygotowywanie informacji o stanie sanitarnym zakładów żywnościowo - żywieniowych dla organów administracji rządowej i samorządowej;
  • Wydawanie świadectw spełnienia wymagań zdrowotnych przez środki spożywcze, materiały lub wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością przekraczające granicę;
  • Nadzór nad zakładami produkcyjnymi, zakładami obrotu żywnością, środkami transportu żywności;
  • Pobór próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością do badań w ramach monitoringu i urzędowej kontroli żywności;
  • Prowadzenie nadzoru nad artykułami spożywczymi importowanymi, nad wprowadzaniem do obrotu suplementów diety, nad żywnością genetycznie modyfikowaną;
  • Prowadzenie dochodzenia epidemiologicznego i poboru próbek w przypadku wystąpienia zatruć pokarmowych (opracowywanie ognisk zatruć pokarmowych i zatruć grzybami);
  • Prowadzenie oceny jakości żywienia różnych grup ludności w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego;
  • Podejmowanie działań w ramach Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF);
  • Przeprowadzanie urzędowych kontroli w nadzorowanych obiektach;
  • Sprawdzanie realizacji zasad Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP), Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) oraz Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP) w obiektach produkcji i obrotu żywnością.

Materiały

Druki do pobrania
{"register":{"columns":[]}}