Badania nieakredytowane
Badanie żywności
- Ocena organoleptyczna olejów roślinnych i mieszanek tłuszczowych płynnych metodą opisową
- Ocena organoleptyczna margaryn i mieszanek tłuszczowych metodą opisową
- Ocena organoleptyczna napojów bezalkoholowych metodą opisową
- Ocena organoleptyczna wyrobów ciastkarskich metodą opisową
- Obecność szkodników żywnościowych żywych i martwych oraz ich pozostałości
- Teoretyczna ocena wyżywienia
- Ocena organoleptyczna
- Ocena znakowania
Parametry mikrobiologiczne
- Oznaczanie liczby drobnoustrojów w temp. 30° C w żywności- metoda zalewowa
- Oznaczanie liczby bakterii z grupy coli w napojach gazowanych
- Oznaczanie liczby pleśni i drożdży w napojach gazowanych
Badanie wody
Parametry fizyko-chemiczne
- Oznaczanie zapachu i smaku w wodzie
- Oznaczanie boru w wodzie z wykorzystaniem testów HACH LCK 307. Metoda spektrofotometryczna
- Badanie zawartości cyjanków metodą kolorymetryczną z kwasem barbiturowym i pirydyną
Parametry mikrobiologiczne
- Wykrywanie Salmonella spp.
Badanie w środowisku pracy
- pomiary poziomu dźwięku w pomieszczeniach przeznaczonych na stały pobyt
Badanie próbek sanitarnych
Przedmiot badań: Zakłady produkcji żywności, wymazy sanitarne z powierzchni produkcyjnej, naczyń, sprzętu, rąk personelu
- Ogólna liczba drobnoustrojów w 30 ºC
- Obecność pałeczek Salmonella spp.
- Obecność Listeria monocytogenes
- Liczba Enterobacteriaceae
- Liczba Escherichia coli
Badanie epidemiologiczne
- wykrywanie i identyfikacja warunkowo chorobotwórczych pałeczek z rodziny Enterobacteriaceae dominujących w posiewie lub występujących w monokulturze enterokrwotocznych E. coli / EHEC –E. coli 0 157
- pałeczek rodzaju Aeromonas
- Pseudomonas aeruginosa
- wykrywanie rotawirusów, adenowirusów i norowirusów